U subotu 15. državno natjecanje u oranju

U subotu će se u Kupinečkom Kraljevcu kod Zagreba održati 15. natjecanje u oranju Republike Hrvatske. 30 natjecatelja iz 15 županija, s traktorima i plugovima, odmjerit će snage u oranju.

Iako brojni poljoprivrednici misle da je oranje jednostavna radnja, to ipak nije tako jer mnogo je detalja o kojima treba voditi računa, od otvaranja brazde, razora, pravca brazde pa sve do njezine čistoće. Na natjecanju u oranju s traktorom i plugom sudjeluje 30 natjecatelja, a među njima je i jedna žena. Dok će u oranju s konjima snage odmjeriti 6 natjecatelja. Za sve posjetitelje organiziran je besplatan prijevoz sa Zagrebačkog velesajma.

Republika Hrvatska prvi put aktivno sudjeluje na svjetskom natjecanju održanom u Češkoj 2005. godine, a od tada smo sudjelovali još i na natjecanjima  održanima u Irskoj, Litvi, Austriji, Sloveniji, Novom Zelandu, Švedskoj. 2012. Hrvatska je organizirala svjetsko natjecanje koje je održano u Biogradu. Nakon Hrvatskke natjacanje se u Kanadi, Francuskoj, Danskoj, Engleskoj i Keniji. Ovogodišnji pobjednik nastupit će na Svjetskom prvenstvu u Njemačku sljedeće godine.