Dobra koncertna sezona se nastavlja

Glazbeni kritičar Dubeavko Jagatić nakon sjajnih nastupa Duran Durana i Grace Jones, najavljuje tri manja ali zanimljiva festivala. Dakle, sezona još nije gotova!

Ako ne računamo tri odlična festivala, slijedećih sedam dana je prilično mirno. Tri festivala su: Festival alternative u Čakovcu, Beeryard festival u Zagrebu i Outlook u Puli ali i jedno izvan serijsko gostovanje u Kinu Šiška Ljubljani ali o tome na kraju.

Petak 1. rujna
Festival alternative
Prvi na redu je Festival alternative koji se održava danas i sutra u gradskom parku u Čakovcu a organizatori su se ponovo potrudili pripremiti što bolji koncertni program. Zanimljivo je da je taj festival u potpunosti volonterski sa željom da ujedini kreativne ljude i pošalje pozitivnu energiju. Dakako, ulaz je besplatan a ove godine, danas i sutra u Čakovcu nastupaju: Repetitor, Athesit Rep, Bamwise, Mašinko, Ogenj, Emphasis, Media Res, WiFly i Inhibis. Zanimljivo je istaknuti da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jedan od donatora ovog festivala.

Subota 2. rujna


Festival Beeryard
Drugi festival koji bih izdvojio održava se sutra u dvorištu Pogona Jedinstvo u Zagrebu. Riječ je o festivalu Beeryard koji je prvi puta održan prošle godine i oduševio posjetitelje i razveselio organizatore jer je ispalo bolje nego se itko nadao. Osim što je prošle godine nastupio kanadski pjevač Mac DeMarco, festival je ujedinio nezavisnu rock scenu sa street food ponudom kao i craft pivovare. Ispalo je totalno dobitna kombinacija. Ove godine nema velike inozemne zvijezde poput Maca DeMarca ali zato nastupaju hrvatski bendovi: ThroatTwister, Ono, Cojones… Festival počinje već u 13 a svirka oko 19 sati.

Srijeda 6. rujna


Festival Outlook
U Puli u srijedu 6. rujna počinje deseto izdanje festivala Outlook. Taj festival bass glazbe i soundsystem kulture postao je u ovih deset godina zaista najveći festival na svijetu za tu vrstu glazbe i soudsystem kulture. Kao i uvijek do sada Outlook festival započinje u pulskoj Areni gdje u srijedu nastupa ikona grime glazbe Dizzie Rascal, zvijezda eksperimentalnog hip hopa DJ Shadow te Outlook Orchestra. Nakon ovog spektakularnog otvaranja u Areni u Fort Punta Kristo u Štinjanu u slijedeća će četiri dana nastupiti  preko sto izvođača iz cijelog svijeta među kojima i imena kao što su Gostface Killah, Rockwell, Roots Manuva, Shy FX itd.

No moram se vratiti na Outlook Orchestra kojim ravna britanski skladatelj - maestro Tommy Evans a orkestar čini oko 20 vrhunskih glazbenika, među kojima dva bubnjara o barss sekcija a kojim se priključuje nemali broj vrhunskih MC-a, pjevača i DJ-a koji svi zajedno izvode kombinaciju jazza, raggea, duba, grimea, dubstepa, hip hopa u orkestralnoj izvedbi i dub miksevima uživo koje rade velikani poput Adriana Sherwooda i Mad Profesora. Osnovani su upravo u čast desete godišnjice Outlook festivala i nakon izuzetno uspješne turneje po Europi imat ćemo ih priliku po prvi puta doživjeti i u Hrvatskoj.

Utorak, 5. rujna
Benjamin Clementine


I za kraj samo da spomenem da u utorak 5. rujna u Kinu Šiška u Ljubljani gostuje jedan od najvećih singer songwritera svoje generacije, engleski pjevač, pjesnik, skladatelj i glazbenik Benjamin Clementine kojega čak uspoređuju sa Leonardom Cohenom i Ninom Simone dok njegove u pravilu vrlo strastvene vokalne izvedbe često uspoređuju se jedinstvenom Edit Piaf, pa tko je u mogućnosti neka svakako navrati na njegov koncert jer je u pitanju jedan doista jedinstven umjetnik nove generacije.