Festival pršuta - drniške gastroikone

Izmjena juga i bure pozitivno djeluje na kvalitetno sušenje pršuta. Upravo tom svom najpoznatijem "stanovniku" grad Drniš posvetio je festival, i to međunarodni. Traje dva dana, a prati ga i vinska priredba - 1. Međunarodno ocjenjivanje vina.

80 tisuća drniških pršuta godišnje – 'zrelo' je za pod nož. Još 40 tisuća mogli bi proizvođači pripremiti za tržište. Ali Drnišanima zapinje s finacijama - muči ih vraćanje uloženog. Pršut 'made in Drniš' nosi oznaku zemljopisnog podrijetla. Okus mu diktira mikroklima. Pršutu u čast postavljena je i izložba, jer ova se namirmica rezao se u drniškome kraju još u prvom stoljeću. U rimskom vojnom logoru - u Burnumu.

A drniški podmladak baštinio je od starih i tehniku rezanja. Kroz "fetu" se mora viditi Promin, kažu.Od davnina se reže ručno, tako je ukusniji, slađi, a navodno ga mašina pali i grije. Drnišani drže do najvažnije gastroikone, pa europskim novcem žele graditi centar za posjetitelje, posvećen između ostalog i pršutu.

U gradu pršuta 25 je proizvođača. Iz četiri države. Izložen je i 'kapitalac' od 21 kilograma. U četiri godine udjel domaće sirovine u hrvatskim pršutanama skočio je s 10 na 50 posto. Cilj našeg proizvođača je do 2020. u Hrvatskoj proizvesti milijun komada pršuta, kaže Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i suradnju.