U Splitu počeo Food Festival s anti-age jelima

Dvodnevni Split Food festival na kojem su predstavljaju 'anti-age jela' otvoren je u petak na starom Hajdukovom placu u Splitu.

Posjetitelji danas i u subotu od podne do ponoć među ostalim mogu degustirati veliki Ham Steak od 700 grama, Tzatziki janjetinu, Burger u plavom siru s krumpirićima, meksički pileći fajitas, te nizozemske palačinke. Organizatorica Split Food Festivala je Lana Klingor Mihić.

Naša želja je ovim projektom prezentirati i približiti ljudima Street Food kulturu i pokazati da ona nužno ne znači Fast Food i hrenovke, kobasice i ostalo. Street Food može biti i mora biti kvalitetan. To je naš cilj koji vjerujem da smo postigli. U Splitu smo u suradnji s nutricionisticom Oljom Martinić ponudili Teleći anti age gulaš  s varenikom i zapečenom palentom, anti age smoothie za dame uz ekstrakt kapi ljekovitog bilja i smoothie detox. Osim barova za vino i pivo na ovom festivalu pripremamo i koktele s kavom, kazala je Klingor Mihić.

Istaknula je da se ovaj festival nakon Zagreba, u kojem ga je u samo dva dana posjetilo više od 12 tisuća ljudi koji su pojeli dvije tone mesa, te Pule, Zadra, Rijeke i Varaždina, sada po prvi put održava i u Splitu. Za Split Food festival pripremljeno je 700 kilograma mesa i 300 kilograma povrća.


 Splitska nutricionistica Olja Martinić rekla je kako hrana ima energetsku i gradivnu ulogu, da nam je energija potrebna za svakodnevnu aktivnost, a gradivna uloga nutrijenata posebno važna za obnovu stanica. Obnova i regeneracija ne mogu biti uspješne bez super hrane, kazala je.  "Poznata je činjenica kako kronološka starost ne mora biti podudarna s biološkom starošću. Kronološka dob se mjeri od dana rođenja, dok biološku određuju neki drugi podaci iz organizma. Još od otkrića telomere 1973. godine pojavila se nada u pronalazak eliksira života.Telomera je polimer za kojeg kažu da pokazuje našu stvarnu starost. Duljina telomere na kromosomima zapravo označava duljinu života. Hrana bogata hijaluronskom kiselinom zadužena je za kvalitetnije i pokretnije zglobove te zategnutu kožu. Hijaluronska kiselina se prirodno stvara u našem organizmu, no kako bi odradio takav zadatak organizmu trebamo dati dovoljno C vitamina, magnezija, a posebno namirnica bogatih hijaluronskom kiselinom", objasnila je Martinić.