Veliki uspjeh mladog hrvatskog pijanista Ivana Krpana

Dvadesetogodišnji hrvatski pijanist Ivan Krpan pobijedio je na jednom od najuglednijih svjetskih pijanističkih natjecanja Ferruccio Busoni u talijanskom gradu Bolzanu.

Krpan je u završnoj večeri velikog finala uz Haydn orkestar svirao 5. klavirski koncert  Ludwiga van Beethovena, nadmašivši drugoplasiranog Koreanca Jaeyeon Wona i trećeplasiranu Ruskinju Annu Geniushene.Ivan Krpan, student 5. godine zagrebačke Muzičke akademije u klasi profesora Rubena Dalibaltayana, u natjecanje se plasirao snimkama još prošle godine, pa je u Bolzanu bio među 25 natjecatalja. 

Uoči finalne večeri Ivan je kazao: Meni osobno je to jedan od najdražih klavirskih koncerata, ne samo Beethovenovih, nego i općenito i nisam se puno dvoumio kad sam birao koncert. Nakon pobjede mladi pijanist zadovoljno je izjavio da je sve dobro prošlo. Suradnja s orkestrom i dirigentom je bila jako dobra i ja sam se dobro osjećao tako da sam uspio napraviti ono što sam htio, rekao je. 

Ovom se pobjedom pijanist Krpan uvrstio u niz uglednih svjetskih pijanističkih imena koja su na ovom natjecanju osvajala nagrade.

Snimka završne večeri, kao i svih etapa natjecanja može se pogledati na internetskoj stranici natjecanja www.concorsobusoni.it

Krpan ima već nekoliko prestižnih nagrada: 2015. osvojio je četvrtu nagradu na Međunarodnom Mozartovom natjecanju u Zhuhaiju (Kina); 2016. godine osvojio je prvu nagradu  na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treću nagradu na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Dobitnik je Dekanove i Rektorove nagrade, nagrade Ivo Vuljević, a Zagrebačka filharmonija proglasila ga je Mladim glazbenikom godine za 2016. godinu.