Razgovor s Danielom Kehlmannom otvorio 5. Festival svjetske književnosti

Peto izdanje Festivala svjetske književnosti (FSK) nakladnika Frakture, koji se ove godine održava s naglaskom na njemačku kulturu i književnost, otvorilo je u nedjelju u Zagrebu gostovanje nagrađivanog austrijsko-njemačkog književnika Daniela Kehlmanna.

Najavljujući bogat program od 60-ak događanja koja će od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu ugostiti više od 50 istaknutih književnih imena iz 17 zemalja svijeta, okupljene je u velikoj dvorani Kina Europe pozdravio glavni urednik Frakture i programski direktor festivala Seid Serdarević. Istaknuo je kako se festival organizira peti put za redom u Zagrebu te drugi u Splitu, a njegova je ideja od samog početka pokušati dovesti u dijalog domaće i inozemne autore, najbolje pisce koje je moguće dovesti a koji su prevedeni na hrvatski jezik.

"Bez tih iznimnih autora i njihove kreativne energije, kao ni bez naše cijenjene publike, festivala ne bi ni bilo", poručio je Serdarević. Festival je otvorenim proglasila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo. Čestitala je organizatorima na "nepoljuljanom entuzijazmu, upornosti i hrabrosti" u ova za knjigu krizna vremena, te izrazila uvjerenje kako će se zajedničkim trudom svih dionika knjižnog lanca uspjeti premostiti krizu te pronaći rješenje za ponovno oživljavanje hrvatskog knjižnog tržišta.Tribina "Razotkrivanje" s Danielom Kehlmannom, prva u nizu ovogodišnjeg izdanja FSK-a, otvorila je službeni dio središnjeg programa festivala napunivši veliku dvoranu Kina Europe, nakon čega je uslijedio koncert dua Jelena Popržan & Damir Imamović, koji na nov način spajaju tradicionalnu sevdalinku sa šansonom i pop-rock izričajem.

Festival će se osebice baviti književnostima njemačkoga govornog područja

U Zagrebu i Splitu predstavit će se niz istaknutih pisaca iz petnaestak zemalja. Šezdesetak programa, pedesetak gostiju, tribine, književne matineje – programski direktor Festivala svjetske književnosti, glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević  najavljuje bogat program: „Dovodimo niz važnih autora, a festival otvaramo jednim od najjačih, najprevođenijih i najčitanijih suvremenih autora - Danielom Kehlmannom.“

Gost festivala bit će i jedan od najpoznatijih švicarskih pisaca Christian Kracht te cijenjeni pjesnik i urednik Michael Krueger, a održat će se i večeri poezije u suradnji s PEN centrom: „Imat ćemo nekoliko autora iz Španjolske i Gvatemale te jednog od najpoznatijih francuskih autora Philippea Claudela.“

Velike zvijezde talijanske književnosti, ljubimci i hrvatskih čitatelja - književnički par Monaldi i Sorti - otvorit će splitski dio te važne književne manifestacije, a u programima festivala sudjelovat će i mnogi hrvatski autori: novim romanima predstavit će se Dubravka Ugrešić i Igor Štiks.

I ove godine festival surađuje s Goethe institutom: „Našu smo suradnju proširili na film - prikazujemo reviju od 5 filmova koji su snimljeni prema književnim djelima“, kaže Snježana Božin iz zagrebačkoga Goethe-Instituta. Uz filmove, festivalski program ponudit će i izložbe i glazbene nastupe.