Kako pripremiti djecu za vrtić i prvi razred?

Oko pola milijuna đaka u Hrvatskoj kreće u osnovnu i srednju školu, a 40.000 prvi put - u prvi razred. Kako djecu pripremiti za školu, ali i vrtić i jaslice?

Jednostavnog recepta nema, istaknula je psihologinja Zorica Durman Marijanović gostujući u Dobrom jutru i dodala kako od toga 'ne treba raditi predstavu'. 'Djeci treba ukratko objasniti  tko će tamo biti, što će raditi i jako je važno objasniti im redoslijed aktivnosti. Jer ako znaju raspored, to im ulijeva sigurnost'.  Mnogo je teže djecu pripremiti na jaslice. Prilagodba najčešće traje do 2 tjedna, dok u vrtić roditelji s djecom dolaze prvih tjedan dana. No to ovisi o svakom djetetu pojedinačno, pa se po potrebi prilagodba može i produljiti.  

Vrtić je jako dobra preiprama za osnovnu školu. U vrtiću se usvajaju znanja, ali isto tako razvijajuju se i socijalne vještine s vršnjacima, ali i s odraslima. No dok se u vrtiću sve uči kroz igru, u školi se stvari ipak mijenjaju. 'Roditelji trebaju slično postupiti kao i kod prilagodbe na vrtić. Ne treba euforično prikazivati školu, niti 'uljepšavati' kako djeca ne bi imala pogrešna očekivanja. Ali isto tako roditelji ne bi smjeli na djecu prenositi svoje strahove. Djeci treba ukratko objasniti kako izgleda nastava i što se od njih očekuje. I prije svega, treba djetetu svakodnevno pružati podršku', zaključila je. Ostale savjete poslušajte i pogledajte ovdje: