HRT-ova ekipa u posjetu muzeju i kulturnoj četvrti Zsolnay u Pečuhu

Zsolnay keramika i porculan nadaleko su poznati po umjetničkoj izradi i tehnici. Iako su dani slave daleko iza nje, tvornica u Pečuhu i danas radi. Vrijedni predmeti čuvaju se u najstarijem muzeju u tom mađarskom gradu, ali i u Kulturnoj četvrti Zsolnay koja je izrasla na mjestu nekadašnjeg tvorničkog kompleksa i to u vrijeme kada je Pečuh proglašen europskom prijestolnicom kulture.

Malo je onih koji nisu nikada čuli za Zsolnayeve rukotvorine. U mađarskom gradu Pečuhu čudesna priča o predivnim uporabnim i ukrasnim predmetima počela je još sredinom 19.stoljeća. Kamo god da se okrenete u tom gradu, ugledat ćete bogatu ostavštinu Zsolnaya jer je u proizvodnju i osmišljavanje tehnika i dizajna bila uključena cijela obitelj. Vrijedna ostavština čuva se na dvije lokacije - u muzeju Zsolnay i Kulturnoj četvrti. 'Zsolnay je početku bila tvornica keramike, a ne porculana. Do kraja 19.st. bavila se svim granama proizvodnje keramike. Riječ je o uporabnim predmetima, ukrasnim posudama, podnim pločicama, pećima i naravno građevinskim elementima za kojima je postojala velika potražnja zbog izgradnje Austro-Ugarske monarhije. Upravo su na području građevine Zsolnayi  izumili pirogranit. Njime je mijenjan klesani kamen. Pirogranit je postao dijelom mađarske secesije.', istaknula je Orsolya Kovacs, povjesničarka umjetnosti u Muzeju Zsolnay.

I danas iz te glasovite tvornice izlaze  unikatni komadi, pa čak i za restauraciju starih građevina. Zanimljivo je upoznati i cijeli postupak proizvodnje u tvorničkim pogonima. 'Razlikuju se sirovine za keramiku i porculan. Proizvodni procesi vrlo su slični. Sirovina za izradu porculana je mješavina plemenitih materijala iznimne čistoće, dok je kod keramike dozvoljena određena količina nečistoća, pa se ona koristi kod proizvodnje posebne opeke. Porculan je plemenit, čist  i bijel. Mora biti proziran, stoga i sirovina mora biti čista i profinjena.', rekla je Tamasne Kovari, voditeljica proizvodnje u Tvornici Zsolnay.
I danas kao nekada mnogo toga se ručno oslikava. Za neke skupocjene predmete potrebno je i nekoliko tjedana mukotrpnog rada. Jedan od čudesnih rezultata Zsolnayevih pokusa je tehnika eozin koja predmetima daje poseban sjaj. Taj postupak i danas strogo čuvana tajna. 'Tehnika eozina najpoznatiji je izum Vilmosa Zsolnaya. Vežemo ju uz tada vrlo modernu secesiju. Tehnika eozina postupak je kojim se dobiva predmet smanjenog sjaja. Posuda na koju je upečena osnovna glazura boja se metalnim oksidima i ponovno se peče.', Orsolya Kovacs, povjesničarka umjetnosti u Muzeju Zsolnay.

I dok muzej čuva svu tu ljepotu, trebalo je i veliki tvornički kompleks sačuvati od propadanja. U Pečuhu su to uspjeli otvaranjem Kulturne četvrti Zsolnay. 'U tvornici je zaposleno tek tristotinjak radnika. Rezovi su bili brutalni i puno je tvorničkih zgrada ostalo prazno. Razmišljali smo što s njima učiniti. Svjetski je trend da se napuštena industrijska zdanja ponovne nasele i da im se daju novi sadržaji. Imamo brojne primjere diljem Europe.', objasnio je Istvan Komor, izvršni direktor Kulturne četvrti Zsolnay.

Savršeni povod bilo je proglašenje Pečuha europskom prijestolnicom kulture 2010. Tvornički kompleks u potpunosti je obnovljen. Novi sadržaji udahnuli su mu život, a posebno mjesto dobile su dvije velike privatne kolekcije. 'Kolekcija Gyugi je iz zlatnog razdoblja Zsolnaya. Govorimo o drugoj polovici 19. stoljeća jer je tada brand Zsolnay bio svjetski poznat. Kada je 2010. godine Pečuh postao prijestolnica kulture iz SAD-a nam se javio mađarski emigrant Gyugyi Laslo i dogovorio  da će ovu prekrasnu kolekciju koja se sastoji više od 600 predmeta darovati gradu.', kaže Gabriela Kollar, voditeljica protokola u Kulturnoj četvrti Zsolnay.

PosjetiteljIima je osobito zanimljiva kolekcija uporabnih predmeta u, za  ono vrijeme, neuobičajenoj boji glazure – ružičastoj. U stvaranju bajke koju je ispisala obitelj Zsolnay, među najzaslužnijima je Vilmos Zsolnay koji je preminuo 1900. Ta je obitelj u porculanu i keramici uspjela ispričati priču u bojama koja je Pečuhu donijela svjetsku slavu.