Svi šalju djecu u gimnazije, a stolara nedostaje

Iako na tržištu vrlo tražena, strukovna zanimnja nisu popularna u učenika. Tako  je u srednju Drvodjelsku školu u Zagrebu ove godine  upisano samo 120 učenika, kazala je u Dobrom jutru ravnateljica Jadranka Pejčić.

Upisano je sedam razreda, od čega tri razreda stolariskih i četiri tehničarskih zanimanja, a postoje i razni smjerovi, poput restauratora i dizajnera. Već nekoliko godina pada broj upisanih učenika, bilo ih je oko 20 a sada je 15-ak po razredu.

Ravnateljica smatra da je slab interes jer je nema promocija ovih zanimanja. Da imamo 100 stolara sve bismo ih zaposlili, ali očito je problem u roditeljima  i promociji, poručila je. Svi bi htjeli da im djeca završe gimnazije i budu doktrori, tipkaju, smatra Pejčić.

Malo je poznato da svima koji završe tri razreda, mogu besplatno na račun Minisarstva upisati četvrti razred bilo kojeg zanimanja, pa ovo nije završno zanimanje, poručila je.

Za deset godina nećemo imati nijednog stolara, nijednog krojača. Vi samo pokazujete da stolarije propadaju, trebamo edukaciju, dane otvorenih vrata,  nezadovoljna je Pejčić.