Boljun i Boljunsko polje sve zanimljiviji turistima

Mjesto Boljun, smješteno na brežuljku, udaljeno je samo nekoliko kilometara od ulaza u tunel Učka s istarske strane. Premda nadohvat ruke, ostao je pomalo izvan interesa turista i izletnika. U posljednje se vrijeme to mijenja, i Boljun i Boljunsko polje sve su zanimljiviji posjetiteljima.

Do sedamnaestog stoljeća imao je svoje suce i zakone, bio je jedno od glagoljaških središta. Danas ima svega tridesetak stanovnika, dvostruko manje nego u popisu stanovništva iz 2001. godine. Nekad su tu bile i trgovine, i škole. Ostala je samo pošta. I konoba. Ružica Zrinščak preuzela ju je 1985., kada je završila kuharsku školu. Njezin su specijalitet domaća tijesta, a gosti, kaže, najčešće domaći...iz Rijeke, Opatije, Lovrana.

Na području općine Lupoglav, u kojoj se nalazi Boljun, broj turističkih dolazaka ove je godine porastao više od 200 posto, kažu u Turističkoj zajednici središnje Istre. 'Netaknuta priroda, mogućnost za razne aktivnosti na otvorenom, mogućnost lovnog turizma, brojni OPG-ovi koji, izvrsna hrana i nekoliko ugostiteljskih objekata – sve to ima općina Lupoglav.', rekla je Sanja Kantaruti, direktorica TZ središnje Istre.

Nekoliko kuća preuređeno je za iznajmljivanje. No to je ipak premalo jer područje Boljuna ima svega četrdesetak kreveta. Ipak, pomalo je neobično na glavnom trgu vidjeti turiste razodjevene kao na plaži. Drugi su pak, tek u prolazu. Obilaze lijepo očuvan srednjovjekovni kaštel, u kojem se održavaju razne manifestacije i snimaju filmovi.

Na pristupnoj cesti koja vodi do samog mjesta, pržionica kave. Vreće pristigle iz Kolumbije, Kameruna, Brazila. Vlasnik Klaudio Krbavac u rodnom je mjestu ostvario svoj poslovni plan. I osigurao egzistenciju za vlastitu obitelj i nekoliko zaposlenika. Imaju dva talijanska, dva slovenska te jednog češkog klijenta. Od domaćih su odustali zbog problema s naplatom. 

Takvih problema nema jedna od najvećih farmi krava na Boljunskom Polju. Ova plodna dolina ispod Boljuna tradicionalno je stočarski kraj. Premda ta tradicija polako izumire, obitelj Buretić drži oko stotinu matafonki i Holstein goveda.  'Dnevno  proizvedemo do 1000 litara mlijeka. Svo mlijeko prerađujemo na svome OPG-u . Od proizvoda imamo sir škripavac, skutu, svježi sir, tvrdi sir, mozarellu i jogurt.', istaknula je Margita Buretić. Sve prodaju na tržnici u Opatiji, te u vlastitom dvorištu. 

Na Boljunskom Polju, u selu Balada, nalazi se i jedan neobičan iznajmljivač. Cvetko Blašković mirovinu je zaradio kao građevinar u New Yorku, kamo je emigrirao prije više od pola stoljeća. Obnovio je roditeljsku kuću, ali i kupio i obnovio susjedna imanja. Druženje i poznanstva važniji su mu od zarade.
Ono što danas izgleda bajkovito, mnogima nije bila bajka. Ali nema razloga ne vjerovati da je ovaj kraj dočekao trenutak za vlastiti prosperitet i blagostanje.