Film 'Oni samo dolaze i odlaze' najbolji na festivalu u Ljubljani

Kratkometražni dokumentarni film "Oni samo dolaze i odlaze" Borisa Poljaka proglašen je najboljim filmom natjecateljskog programa FeKK YU, u sklopu kojeg su se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljubljaniprikazivali filmovi autora s područja bivše Jugoslavije.

Žiri trećeg izdanja festivala je obrazložio  kako je Poljakov film nagrađen zbog svog opservacijskog naglaska na ljude i njihove međusobne odnose koji istovremeno podsjeća na bogatu tradiciju jugoslavenske dokumentarne literature.
Narativni ritam filma i njegov vizualni jezik zahtijevaju da ga se doživi na velikom platnu kako bi ga se u potpunosti cijenilo, ističe se u njihovom obrazloženju. U žiriju su bili Ingrid Beerbaum (filmska kritičarka i selektorica), Jukka-Pekka Laakso (direktor filmskog festivala Tampere i član Europske filmske akademije) i Michael Pattison (scenarist i filmski kritičar).

Film "Oni samo dolaze i odlaze" prikazuje plažu na kojoj se u cik zore susreću dva suprotna svjeta - brojne grupice mladih na putu su kući, dok istovremeno na plažu polako dolaze stariji ljudi čiji dan tek počinje. Poljakov film već je osvojio nagrade na festivalu u Oberhausenu, na Danima hrvatskog filma, Tabor Film Festivalu, DokuFestu i Liburnia Film Festivalu. Uz režiju Poljak potpisuje scenarij i kameru dok je za montažu bio zadužen Damir Čučić. Film je nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a sufinancirao ga je Hrvatski audiovizualni centar.

Hrvatski filmovi ove su godine na festivalu bili uvršteni u natjecateljske programe FeKK YU i FeKK SLO, a programska sekcija Instant cult bila je posvećena opusu Igora Bezinovića. Glavna nagrada festivala dodijeljena je filmu "Kamen u ruci" srpskog redatelja Stefana Ivančića, dok je najboljim u kategoriji FeKK SLO proglašen "Trahere" u režiji Juša Jeraja i Atile Urbančiča.