Sedamdesetogodišnji poljski kajakaš treći put preplovio Atlantik

Sedamdesetogodišnji poljski kajakaš uspio je treći put sam preploviti Atlantik pristavši u nedjelju na francusku obalu 111 dana nakon isplovljavanja u Sjedinjenim Državama.

Hej! Ovo je Francuska, a ja sam Aleksander Doba i službeno sam stupio na čvrsto tlo u Europi, rekao je na videosnimci objavljenoj na njegovu Facebooku. Dobro sam ... i sretan sam što sam napokon stigao u Europu!, dodao je pošto je pristao u Conquetu, blizu Bresta, u Bretanji, na zapadu Francuske, gdje su ga dočekali desetci pristaša.

Kajakaš koji je 17. svibnja pošao iz Barnegat Bayja, u New Jerseyju, u Sjedinjenim Državama, prkosio je valovima i tvrdi da je "pomilovao morskog psa" na svom putovanju dugom 6.680 km s jedne na drugu stranu sjevernog Atlantika. U lipnju 2016. Doba je morao odustati od puta zbog valova koji su mu dvaput prevrnuli kajak blizu New Jerseyja.

Umirovljeni inženjer je već dvaput preplovio Atlantik u kajaku, sam, bez ičije pomoći. Prvi put je plovio iz Dakara u Senegalu do Acaraua u Brazilu, od listopada 2010. do veljače 2011., a drugi put iz Lisabona do Port Canaverala, na Floridi, od listopada 2013. do travnja 2014.