Nekadašnja tvornica motorne opreme postaje 'tvornica' kulture

Potkraj mjeseca retrospektivnom izložbom Toma Gotovca otvorit će se novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu bivše riječke tvornice 'Rikard Benčić'. Radovi su u punom jeku.

Tvornica šećera, duhana, propelera, motora i oružja - sve se to kroz 19. i 20. stoljeće nalazilo na prostoru kompleksa Benčić. No, od kraja rujna - prostor u gotovo samom središtu grada - dobiva posve novu funkciju.  'Ovo je bivša tvornica, a ja bih volio da bude i buduća tvornica. Odnosno - tvornica kulture. Zajedno s Gradom i Odjelom za kulturu i arhitektom  Dinkom Perečićem našli smo način i krenuli u proces da korak po korak obnovimo cijeli ovaj kompleks.', rekao je Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

No, to je tek dio priče vezane uz titulu grada kao Europske prijestolnice kulture. Uz uređenje broda Galeb, na području kompleksa - uredit će se i buduća gradska knjižnica te 'ciglena' kuća koja će spajati te kulturne ustanove. Otvorenje novouređenog prostora Muzeja moderne i suvremene umjetnosti najavljeno je za 22. rujna kada će publika imati priliku, prvi put u Rijeci, vidjeti retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca koja donosi presjek šezdeset godina njegove duge umjetničke prakse.