Recepti i umijeće izrade mazanice prenose se generacijama

Mazanica je staro podravsko jelo. Taj kolač od vučenog tijesta u ravničarskoj i bilogorskoj Podravini oduvijek se pripremao i za svečane prigode i za težake. Recepti i umijeće izrade prenosili su se generacijama. Udruga žena Virje potaknula je upis mazanice u Registar nematerijalnih kulturnih dobara naše zemlje.

Vrijeme je čišćenja graha. Okupile su se žene u dvorištu Dore Topolčić u Virju kako bi pomogle domaćici. Dok vrijedne Virovke imaju pune ruke posla s grahom, u kuhinji se priprema mazanica. Kolač od vučenog tijesta s nadjevom u Podravini se oduvijek pripremao i za težake i za svečane prigode. Prema nekim dokumentima, priprema se više od 110 godina. Ivka i Marica naučile su od svojih baka kako se priprema mazanica. A mijesi se sve dok zdjela i prsti ne ostanu čisti, otkrivaju iskusne domaćice. 'Počele smo organizirati radionice izrade mazanice jer nam je cilj maknuti sa stola gotove kore, staviti natrag na stolove domaće tijesto. Hrvatska je u Europskoj Uniji i mi imamo što zaštititi, imamo se čime ponositi i naš ponos i dika je naša mazanica.', objašnjava Jasna Šignjar, predsjednica Društva žena Virje.

S mnogo ljubavi slušaju se priče o mazanici, a to znači o životu, o ljudima i običajima... I tako je 85-godišnja baka Dorica, koja živi sama, baš zbog mazanice u svojoj kući odjednom imala veliko veselo društvo... pa kako onda ne bi i zapjevala jednu staru, zaboravljenu...