10. dani šljiva i rakije u Siraču

Iako je urod šljiva kod mnogih voćara u daruvarskom kraju ove godine siromašan, na 10. Danima šljiva i rakije ipak se vidjelo pravo bogatstvo proizvoda od tog voća. Moglo se doznati kako se nekada radio pekmez, pekla rakija te pripremali kolači i drugi proizvodi od šljiva.

Za dobar pekmez, uz zrele, zdrave šljive, treba i mnogo strpljenja jer se u kotlu, uz stalno miješanje kako ne bi zagorio, treba peći i do pet sati, kažu žene iz Sirača. Recept je iz davnina. Na spomen šljive neki odmah pomisle na rakiju. Iako šljive u siračkom kraju zbog mraza i nisu rodile koliko se očekivalo, za rakiju ih se uvijek nađe pa se itekako pušilo iz rakijskog kotla. Vlasnici najboljih rakija nakon ocjenjivanja okitili su se nagradama, a posjetitelji su mogli kušati jela i domaće kolače nezamislive bez pekmeza od šljiva.