Arheološka senzacija kninska katedrala iz 13. st.

Nepredvidiv je i uzbudljiv posao arheologa. Složit će se s tim i splitski stručnjaci koji stoje iza novog otkrića na kninskom Kapitulu. Ondje su došli do ostataka kninske katedrale iz 13. stoljeća, za koje se mislilo da su potpuno uništeni i nepovratno izgubljeni nakon 2. Svjetskog rata. Otkriće je  po mnogočemu zanimljivo.

Ni stoljeće nakon smrti kralja Zvonimira, grad u kojemu je stolovao postao je sjedište biskupa. Iz povijesnih izvora znamo da je 1185., na Splitskom saboru, osnovana kninska biskupija. Taj kninski biskup je nekakav nasljednik Hrvatskog biskupa, samo ta katedrala više nije bila u Biskupiji, nego se sagradila na području grada Knina, kaže mr. sc. Ante Jurčević iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split. Točnije - na Kapitulu, uz željeznički most preko Krke. Graditi se počela 1203. Godine,  deset godina prije trogirske katedrale.70 godina nakon što su Talijani sravnili sa zemljom njezine ostatke, sustavnim su ih istraživanjima "uskrisili" splitski arheolozi.

Riječ je o monumentalnoj trobrodnoj bazilici, s tri apside i zvonikom, objašnjava Maja Petrinec iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Split Dosad je istražen je sjeverni zid i spoj s pročeljem. A izgled katedrale poznat je iz nacrta arhitekta Ćirila Ivekovića - iz 1927. Godine. Dužina bazilike je bila negdje oko 32 metra. Širina je bila oko 14 metara, dodaje Jurlčević. Katedrala kninskog biskupa samo je dio povijesne priče s ovoga lokaliteta. Krka se ovdje prelazila sigurno još od antike! Na mjestu današnjeg željezničkog mosta nekad je bio rimski, a na lokalitetu Kapitul do njega - rimska vojna utvrda za kontrolu prijelaza.

Sredinom 9. stoljeća ovdje  je utemeljen benediktinski samostan, o čemu  svjedoče povijesni izvori i nalazi pohranjeni u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. Primjerice - ploče propovjedaonice s imenima dvaju hrvatskih vladara: To je kralj Stjepan Držislav, koji se na latinskom jeziku na toj ploči naziva Dux Croatorum - i njegov prijestolonasljednik Svetoslav, kaže Petrinec.

Ovogodišnja je istraživačka kampanja završena. Uz izdašniji proračun - moguća je i rekonstrukcija katedrale kninskoga biskupa.