Bačvice ne bi bile Bačvice bez picigina

Nema Splićanina koji se barem jednom nije okupao na Bačvicama. Samo desetak minuta hoda od Rive i eto vas na Bačvicama, najpoznatijoj pješčanoj uvali u Dioklecijanovu gradu. Splićani se na ovom mjestu kupaju gotovo sto godina, koliko postoji kupalište.

Kupalište je službeno otvoreno davne 1919. Uvala se nekad zvala Špalacijun i sve do kraja 19 stoljeća tu su bile zelene površine, mnogobrojni vinogradi i polja. 'Bačvice su plaža ljubavi, plaža zajedništva, to je nešto najljepše što Split ima', kaže piciginaš Maks Perlain. 'Bačvice su brand. Plaža u centru grada, to se teško može naći na Mediteranu.', dodaje Branko Bosanac, tajnik Ekološkog društva Picigin Bačvice.

Svako razdoblje donosi nešto novo, ali na Bačvama vrijeme kao da je stalo. I dalje je tu čisti, plavetni plićak sjedinjen s pjeskovitom obalom gdje se rađaju prve ljubavi, slave položeni ispiti, spaja mladost i starost. Mjesto je to lijepih i nezaboravnih uspomena. 'Bačvice mi znače život, ovdje sam naučio plivati. Prvi put sam se poljubio ovdje i na Bačvice ću dolaziti dok ne umrem', kaže Maks.

Bačvice ne bi bile Bačvice bez picigina koji se na ovoj plaži igra još od Prvog svjetskog rata. Skupina zanesenjaka tu je tijekom godine, pa čak i za najhladnijih zimskih mjeseci. Od 2005. igra se i 'Prvenstvo svita u piciginu' koji je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro naše zemlje.  'To je jedini sport kojeg igraju ljudi od 20 do 70 godina zajedno. Nema velike razlike. Igra je takva kako bi pokojni Čičo rekao - 'Možeš učinit sve, samo nemoj da balun padne u more'., priča Antiša Truta, bivši predsjednik Ekološkog društva Picigin Bačvice.

Besprijekorno čisto more u srcu grada svakog dana privuče više od deset tisuća kupača.  Svi oni na Bačvice dolaze jer znaju da će ih tu dočekati obilje pozitivne energije. Zahvaljujući čistoći mora i urednosti plaže na Bačvicama leprša plava zastava. Ova splitska Copacabana postala je pravi mamac za turiste diljem svijeta, no prije svega, bila je i ostala - uz Hajduk i svetog Duju, najvažniji simbol grada podno Marjana.