Zaprešić - banov grad

Bogat je prelijepim šetnicama, trgovima i parkovima u kojima uživaju njegovi stanovnici i svi dobronamjerni posjetitelji. Neki od tih parkova nagrađivani su najvišim priznanjima za uređenost. Zaprešić je jedan od 9 gradova zagrebačke županije i nalazi se na svim važnijim cestovnim i željezničkim pravcima prema zapadnoj i srednjoj Europi.

Zovu ga draguljem nadomak metropole od koje je udaljen svega 15 kilometara. S trideset tisuća stanovnika to je danas grad po mjeri čovjeka. Okružen šumama, parkovima, livadama, rijekama i dvorcima. Jedan od turistički najatraktivnijih je dvorac Lužnica. Ovo barokno zdanje iz 18. stoljeća u posjedu je Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog koje su ga svojim zalaganjem obnovile i otvorile za javnost. Danas se ovdje održavaju duhovni i svjetovni seminari, koncerti.

Imanje je u prošlosti imalo nekoliko vlasnika kao što su obitelj Čikulin i Rauh. Oni su vjerojatno 1791. izgradili današnji dvorac kao trokrilnu građevinu s četiri cilindrične kule. Na zapadnom dijelu je kapela svetog križa iz doba rokokoa. Od 1925. ovo je imanje u posjedu sestara milosrdnica koje su tamo smjestile svoje starije sestre u miru. S lužničkog su poljoprivrednog zemljišta godinama pak hranile siromašnu djecu u Vinogradskoj bolnici kao i učenice srednje škole u Frankopanskoj. Ovo imanje krasi i predivan perivoj sa šumarcima i uređenim šetnicama. Tu se nalazi i jezero, klupe i sjenice u kojima posjetitelji mogu odmoriti. Tu je i gospin kip za sve one željne duhovne okrijepe.

Smješteni nedaleko od samog središta Zaprešića, kompleks Novih Dvora predstavlja jednu od najbolje očuvanih vlastelinskih cjelina u Hrvatskoj. Nalazi se unutar perivoja koji je veći od dvadeset hektara kojim dominira dvorac, spomenik druge kategorije. Nove dvore najčešće povezujemo s obitelji Jelačić, iako su njihovi vlasnici bili i Erdedijevi Festetići, Čikulini i Zrinski, u čije su vrijeme i izgrađeni dvori. 1611. godine. 1851. ban Josip Jelačić kupio je kompleks za 175.000 srebrnih forinti, temeljito je dogradio i preuredio dvor. A nakon njega posjedom su, sve do 1934. vladali njegov brat i nećakinja. Grofica Ana Jelačić Dvore ostavlja narodu; 1945. tu se otvaraju škola i đački dom, da bi od 1970 prestala svaka društvena aktivnost.

Unutar kompleksa nalazi se i kapela svetog Josipa iz 1855. godine koja je ubrzo nakon svoje izgradnje postala grobnica jer je zbog iznenadne smrti u njoj pokopana devetomjesečna kći bana Jelačića. Kasnije su tu pokopani Josip Jelačić i njegov brat Antun koji su kasnije prebačeni u obiteljsku grobnicu.

Igralište za golf već neko vrijeme obogaćuje turističku ponudu grada Zaprešića kao i sam kompleks Novih Dvora. A na meniju jela s dvora bana Josipa Jelačića… grofičin sladoled i ukusna banova sablja koji zadovoljavaju nepca i najvećih gurmana.