Interaktivna izložba 'Croatia je Hrvatska' o 133 godine burne povijesti u tunelu Grič

Multimedijska izložba 'Croatia je Hrvatska' s osvrtom i interaktivnim prikazima brojnih poznatih i nepoznatih detalja iz 133 godine burne hrvatske, zagrebačke i povijesti Croatia osiguranja od 16. rujna do 1. studenog bit će otvorena u tunelu Grič, čime počinje i bogata zagrebačka turističko-kulturna jesen.

Autori, dizajneri i projektanti složili su se u ocjeni da će izložba prikazati neraskidivu vezu ljudi i grada, povijesti i kulture, politike i gospodarstva, ali i brojnih povijesnih i današnjih modernih tehnologija. 'Izložba u četiri kraka tunela Grič bit će svojevrsni vremeplov kroz 13 desetljeća, od prošlosti i osamdesetih godina 19. stoljeća do sadašnjosti i 2017., od doba Augusta Šenoe, Ivana Vončine i Gjure Deželića, preko Nikole Tesle i njegovog utjecaja, do II. svjetskog rata i poslije njega. U svemu tome izložba prati i povijest najstarije hrvatske tvrtke Croatia osiguranja, osnovanog 1874., i njenog utjecaja na svakodnevni život ljudi, ali i politička i gospodarska kretanja', naglasio je autor koncepta izložbe Božo Skoko. Poručio je i da će izložba otkriti brojne, za mnoge nepoznate detalje iz hrvatske povijesti i kulture, poput primjerice da je prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana u Županji, da su osnivanje Croatia osiguranja inicirali upravo Šenoa, Vončina i Deželić i brojne druge.

U suradnji s dizajnerom Davorom Bruketom tunel Grič će za tu priliku biti i na jedinstven način i osvjetljen, te na brojnim metalnim konstrukcijama prikazivati izloške, od fotografija do uređaja. Svaki krak tunela nudit će i različite emocije, raspoloženja i atmosferu pojedinog razdoblja povijesti putem multimedijskih, digitalnih i interaktivnih instalacija, projekcija, ali i vode, kiše, zvukova, glazbenih podloga i drugih vizualnih i osjetilnih sadržaja. Tako će i glavna atrakcija izložbe biti tzv. kišna soba s pravom kišom kroz koju će se u kapima vode ocrtavati hologrami Marije Jurić Zagorke, A.G.Matoša, bana Josipa Jelačića, djevojke Mande, Vatroslava Lisinskog i drugih povijesnih i kulturnih uglednika. Izložba će se svečano otvoriti 15. rujna navečer, a za građanstvo 16. rujna.