Čitajte 'horor koji to nije'

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati. Danas preporučuje roman svjetske književne zvijezde Daniela Kehlmanna i zbirku priča jednog debitanta.


Daniel Kehlmann - Trebao si otići


Daniel Kehlmann austrijsko-njemački pisac koji živi u Beču i Berlinu. Piše recenzije i eseje za Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Rundschau, Frankfurter Allgemeine Zeitung i časopis Literaturen. Kao gostujući i izvanredni profesor predaje poetiku u Mainzu, Wiesbadenu i Göttingenu. Kao književnik debitirao je 1997. romanom 'Magičan život Arthura Beerholma'. Međunarodni uspjeh postigao je romanom 'Ja i Kaminski', a njegov roman 'Mjerenje svijeta', paralelna biografija njemačkog prirodoslovca Alexandera von Humboldta i matematičara i astronoma Carla Friedricha Gaussa, postao je najvećim književnim uspjehom u njemačkoj poslijeratnoj literaturi te najprodavanije književno djelo na njemačkom govornom području. Djelo je prodano u više od šest milijuna primjeraka diljem svijeta, a 2012. prema knjizi je snimljen i istoimeni film. Napisao je još romane 'Mahlerovo vrijeme', 'Slava' i 'F'.

Za svoje romane i pripovijetke, koji su prevedeni na više od četrdeset jezika, dobio je brojne nagrade i priznanja, između ostalog Nagradu Candide, Nagradu Kleist i Nagradu Thomas Mann. Književna superzvijezda, čije su knjige dio redovite školske lektire u Njemačkoj, svoju književnost gradi na nasljeđu njemačkih književnih velikana, ali ne bježi ni od utjecaja popularne kulture.

Roman 'Trebao si otići' počinje gotovo idilično - suvremeno uređena unajmljena kuća u Alpama mjesto je na kojem se trebaju odmoriti ugledni pisac, njegova supruga glumica Susanne i četverogodišnja kći Esthera. Pisac ujedno ovdje namjerava završiti svoj scenarij za nastavak hit-filma o dvije prijateljice. No, roman kreće u smjeru detektiranja narušenog obiteljskog odnosa; scenarij ne ide onako kako bi pisac i producent to željeli, supruga neprestano ispisuje poruke na mobitelu i ismijava njegov film zbog komercijalnosti, a djevojčica traži pažnju za koju roditelji često nemaju vremena i volje.

Ono što je zamišljeno kao idealno utočište za kontemplaciju, rad na scenariju i ugodno obiteljsko druženje, pred njihovim očima poprim jezivu atmosferu u maniri klasične gotičke priče, u kojoj više ništa nije kako se prije činilo. Postaje jasno kako je odnos među supružnicima narušen, a sama kuća koja je na prvi pogled izgledala idealno, počinje otkrivati svoje misterije o kojima kruže različite legende u malome mjestu u podnožju brda na kojem se nalazi osamljena kuća. Čudesni i zastrašujući događaji (odraz kojeg nema u prozoru, fotografije koje se pojavljuju i nestaju, stanovnica mjesta koja govori da trebaju otići što prije, koraci, pojavljivanje ljudi, noćne more...)Život koji kao da je režirao David Lynch odjednom postaje normalno stanje.

Roman sve više zadobiva obrise horora i stvara atmosferu straha u koju se upliću akteri i čitatelj; čitavu priču dodatno zamagljuje postupak zbog kojega do kraja ne znamo je li kuća doista ukleta ili je horor samo u glavi glavnog lika koji doživljava profesionalne i privatne turbulencije, halucinira zbog kreativne blokade- Kratki roman o suvremenom životu, raspadu obitelji, izazovima braka i majčinstva i očinstva, preljubu, nesigurnostima, strahovima...Roman koji cijelo vrijeme vibrira između istine, fantastike i ljudske podsvijesti.


Valent Pavlić - Evanesco


Valent Pavlić je debitant u književnosti, a njegova zbirka priča svakako nadmašuje uobičajene karakteristike prve knjige. 9 priča, univerzalna proza o raznim ljudima i njihovim samoćama, otuđenostima, njihovom laganom nestajanju iz svijeta u kojem žive. U središtu svake priče je jedan lik i neka nova situacija - čovjek koji si je uskratio dodire, djevojka i mladić koji se žele, ali ne uspijevaju upoznati, dječak koji postaje fasciniran morem, čovjek koji nastoji nadoknaditi sve što mu je uskratio rutiniziran život i dr.