Princ William i Kate Middleton dobili odštetu od više od 100.000 eura za fotografije u toplesu

Francuski sud odlučio je u utorak da časopis Closer treba isplatiti više od 100.000 eura odštete princu Williamu i njegovoj supruzi Kate zbog objave njezinih fotografija u toplesu 2012.

Glavna urednica lista i direktor vlasničke grupe kažnjeni su uz to svaki s maksimalnom kaznom od 45.000 eura zbog povrede privatnosti. Vojvotkinja Kate i princ William tražili su odštetu od 1,5 milijuna eura. Svi optuženi proglašeni su krivima za nepoštivanje privatnosti ili sudjelovanje u tome. Odvjetnik časopisa ocijenio je da je kazna pretjerana.

Odvjetnik britanskog para Jean Veil nije želio komentirati presudu prije razgovora sa svojim klijentima. U pismu pročitanom pred sudom u Nanterreu, kod Pariza, u svibnju, princ William požalio se da je slučaj 'posebno bolan jer ih je podsjetio na uznemiravanje koje je dovelo do smrti njegove majke', princeze Diane, koja je poginula prije 20 godina u automobilskoj nesreći u Parizu bježeći pred paparazzima.

Tužitelj je zatražio 'značajne' kazne protiv glavne urednice lista u Francuskoj Laurence Pieau i Ernesta Maurija, direktora Mondadori grupe koja je vlasnik lista, te dvoje paparazza pariške agencije Bestimage, Cyrila Moreaua i Dominiquea Jacovidesa. Fotografi su kažnjeni svaki s 10.000 eura, od čega 5000 eura uvjetno.

Fotografije objavljene 14. rujna 2012. prikazuju Kate i Williama pored bazena luksuznog imanja u Luberonu na jugu Francuske. Vojvotkinja je u toplesu. Ubrzo nakon njihove objave, Kate i William izborili su zabranu njihova ustupanja i daljnjeg objavljivanja i tužili list sudu.

Prije Closera, francuski list La Provence objavio je 7. rujna 2012. fotografiju vojvotkinje u kupaćem kostimu. Za tu fotografiju, 'niti nedoličnu, niti vulgarnu', no koju ipak 'nije trebalo objaviti', kako je tvrdio tužitelj, Marc Auburtin, tadašnji direktor izdanja, dobio je 1500 eura kazne uvjetno, a fotografkinja Valerie Suau 1000 eura kazne uvjetno. Morat će uz to zajedno isplatiti odštetu od 3000 eura. Prinčevski par tražio je u tom slučaju odštetu od 50.000 eura.