Bojan Mrđenović dobitnik prve Nagrade Marina Viculin za fotografe

Bojan Mrđenović prvi je dobitnik novoosnovane fotografske Nagrade Marina Viculin, koju dodjeljuje fotografska udruga Organ Vida s ciljem unapređenja razvoja umjetnika i ohrabrenja njihovu budućem djelovanju.Mrđenović je nagrađen za rad Highway koji je u nastanku i koji će izložiti na sljedećem festivalu, rekla je predsjednica žirija Marina Paulenka na dodjeli nagrade, u utorak navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, dan uoči službenog otvorenja fotografskog festivala Organ Vida. Primivši nagradu Mrđenović je ocijenio kako je ona odlična inicijativa i iskorak za fotografe. Ono što nam posebno pobuđuje maštu je u tome što to nije nagrada koja dolazi naknadno nego unaprijed, pa nam je poticaj i povjerenje za rad koji će se tek razviti, ustvrdio je.

Nagrada se dodjeljuje godišnje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. Kandidati se biraju putem natječaja na kojemu međunarodni žiri ocjenjuje talent, inovativnost fotografskog jezika, umjetnička kvaliteta, relevantnost teme, kao i jedinstvenost izričaja.

Leonida Kovač, povjesničarka umjetnosti, podsjetila je kako je Marina Viculin bila jedna od najznačajnijih osobnosti u domaćem kulturnom prostoru. Uvijek je pomicala granice i podizala standarde umjetničke prezentacije i recepcije umjetnosti, istaknula je. Nakon dodjele nagrade u MUO se održava Open Show Zagreb, međunarodna platforma za prezentaciju fotografskih i multimedijalnih radova, u okviru koje umjetnici predstavljaju svoje radove u interakciji s publikom.