Batinović o prvom stvarnom domu Jimi Hendrixa

Glazbeni kritičar Ante Batinović u svojem osvrtu u emsiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o Jimiju Hendrixu, legendarnom rock glazbeniku kojeg je časopis Rolling Stone proglasio najbolji m gitaristom svih vremena, a čiju obljetnicu prerane smrti obilježavamo 18. rujna. 

Umro je 1970. godine i bio je jedan od prvih glazbenika koji su umrli prije 27. godine – tzv. Klub 27. I prosječni će poznavatelj rocka reći da je bio najveći gitarist svih vremena, ali Ante smatra da to nije dovoljno. Jer, nije bio samo veliki gitarist, najveći na električnoj gitari, već i kompletna autorska ličnost  ali i eksperimentator u studiju i to bez novaca. Sve je pjesme imao posložene u glavi, i sa sjajnom ih je ekipom snimao u kratkim terminima u studju - primjerice "The Wind Cries Mary" čak za 15 minuta!

Iako je rođeni Amerikanac iz Seattlea, karijeru je napravio u Londonu. Zanimljivo je da jedan običan cigleni zid u Londonu i vremenska razlika od nekih dvjesto godina povezuje - Hendrixa i Georga Friedricha Handela. Riječ je o muzejima posvećennim dvojici velikih glazbenika. Naime, 10. veljače 2016. Hendrixov stan postao je muzej.

Stan se nalazi na najvišim katovima Brook Streeta na kućnom broju 23 u Londonu. Stan je 1968. godine našla preko oglasa u novinama Kathy Etchingham, tadašnja djevojka Jimija Hendrix,a dok je on bio u New Yorku. Uselili su se u srpnju iste godine prije nego li se Hendrix zbog turneje ponovno vratio u SAD. Stan je osobno uredio po svom ukusu, računajući i narudžbe zastora i jastuka u obližnjem John Lewis dućanu, ali i razne ornamente, figure i dekoracije od buvljaka u Portobello Roadu pa nadalje po raznim lokacijama Londona. Također se opskrbio i gramofonom s dva velika zvučnika. Glazbu je običavao slušati glasno. Ovo je moj prvi stvarni dom, tvrdi Kathy Etchingham da joj je legendarni gitarist kazao jednom prilikom.
Umro Jimi Hendrix
Kad se nakon turneje 1969. vratio u stan odmah je krenuo u iscrpljujuću seriju intervjua i foto snimanja u stanu, nakon čega je gostovao na BBC-iju i održao svoja dva koncerta u Royal Albert Hallu u veljači. U ožujku je otišao u New York, a Kathy je ostala u Brook Streetu, nakon čega se Jimi više nije vratio u stan.

Tijekom godina koje su uslijedile  stan je korišten kao uredski prostor sve dok ga 2000. nije preuzeo Handel House Trust koji je imao namjeru istovremeno restaurirati Hendrixov stan sa stanom Georgea Fridricha Händela koji se nalazio ulaz do na broju 25 Brook Streeta, ali se to nije dogodilo kako je isprva planirano. Naime Handelov stan je kao muzej otvoren već 2001. godine, dok je Hendrixov stan postao administrativni prostor Handel House Museouma. Zahvaljujući što je Handel House Trust 2014. nagrađen na natječaju Heritage Lottery Funda, Hendrixov stan je preuređen kao muzej.

Vedran Božić, jedan od naših najvećih gitarista 1969. u Njemačkoj je upoznao Hendrixa i svirao s njim. Iako nije stigao napraviti puno, danas je inspirativan za mnoge.