Kakvu hranu jedu učenici u školskim kuhinjama?

Kako u djece razviti zdrave prehrambene navike. Najlakše je to već od vrtićke i predškolske dobi. Država je ove godine za to osigurala 23 milijuna kuna, većinom iz europskog fonda. Riječ je o projektu u kojemu je osnovnoškolcima i srednjoškolcima jednom na tjedan osigurano besplatno voće i povrće te mlijeko i mliječni proizvodi domaćih proizvođača. 

Dobra sezona na obiteljskom gospodarstvu Jabuka mala u Bjelovaru. Ove godine bit će oko 90 tona jabuka, a trećina uroda će u škole. Ostalo voće koje ne proizvede sam, Zlatko Kozjak za 19 osnovnih i srednjih škola u županiji nabavlja od drugih proizvođača.

Šljive, kruške, jabuke, jagode, mandarine i mrkva - stižu u škole naizmjenično. U Osnovnoj školi Veliko Trojstvo prvi tjedan - šljive. Uz školsku shemu - koja razvija zdrave prehrambene navike, neki su otišli i korak dalje. Tako je Grad Bjelovar uveo 'Bjelovarski doručak'. Med, kruh, jaja, voće, povrće i meso u pet osnovnih škola i Gradskom vrtiću bit će isključivo s bjelovarskih OPG-ova.

Osnovna škola u Velikoj Pisanici od ove je godine škola mentor za nutricionističku prehranu. 'Sudjelujemo u projektu 'Živjeti zdravo' s Gradom Zagrebom i Zavodom za javno zdravstvo, tako da ćemo pokušati uvesti još nekakve inovacije poput  a lokalne ribe, različitih lokalnih namaza, slanutaka i svega ostalog.', rekla je ravnateljica Ivana Haić. Korist je obostrana - i za djecu, koja će jesti domaće i zdravo, i za lokalna poljoprivredna gospodarstva koja dobivaju bolji plasman svojih proizvoda.
Osnovna škola braće Ribar iz Siska prva je u Hrvatskoj čije je osoblje uspješno završilo edukaciju za pripremu zdravih jelovnika - po međunarodnom priznatom certifkatu. Učenici će tako umjesto čokoladnih namaza i bijelih peciva za užinu dobivati nutricionistički izbalansirane zdrave i tople obroke. Certifikat obvezuje na postojeće nutricionističke standarde i nije ga lako dobiti. O hrani se važno educirati, a najvažnije je ta znanja prenijeti najmlađima. Sisak je samo ove godine u školske kuhinje uložio milijun kuna, još će toliko na zdravu hranu.  Učenici u svih 9 osnovnih škola svaki će dan imati kuhane obroke i voće i povrće. Kako većina prehrambenih navika upravo dolazi od kuće - čini se da će mali Siščani uskoro svoje roditelje učiti kako se zdravo hraniti.

 

U osnovnoj školi Vidikovac u Puli održan je 5. susret promocije zdravih školskih marendi za sve osnovne škole s područja grada. Lako su i brzo mališani prihvatili nove, uglavnom kuhane obroke. Ovo je već peta godina kako u pulskim vrtićima i osnovnim školama traje dobra praksa pripreme zdravih obroka. 

Dok u Hrvatskoj čak 50 posto osnovnih škola ne poslužuje marendu, pulske škole imaju kvalitetne kuhinje i vrhunsko kuhinjsko osoblje. Zdravi se obroci spravljaju u svih 11 pulskih osnovnih škola. Kolači od kukuruznoga brašna, zobi, lana, rižoto s tikvicama i bundevom, razne salate, juhe od povrća, dio su školskih marendi.

Savjetima kuharima pomažu i učenici srednje strukovne škole. Danas se većina mladih ne hrani zdravo, premda znaju sve o zdravoj prehrani. S osnovnoškolcima pak druga priča. Zdrava ih prehrana raduje. Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo izdali su i zdrave školske kuharice te brošuru školskih recepata prilagođenih djeci s posebnim prehrambenim potrebama. Zdravom prehranom od najranije dobi, bolesti poput dijabetesa, raznih alergija i intolerancije na hranu, ali pretilost može se i nastoji prevenirati, barem u pulskim osnovnim školama.