Oskarom nagrađeni "Okrug Harlan" otvara novu sezonu MM-centra

Projekcijom Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma "Okrug Harlan, SAD" redateljice Barbare Kopple o borbi za radnička prava zagrebački MM centar Studentskog centra 7. rujna otvara svoju 41. prikazivačku sezonu.

Okrug Harlan", jedan od najznačajnijih američkih dokumentaraca u povijesti kinematografije, bezvremenski prikaz života rudara i njihovih obitelji za vrijeme 18-mjesečnog štrajka. Ganutljiv i izrazito intiman prikaz zajednice prate bluegrass napjevi koje izvode sami stanovnici okruga Harlan i čine ga jednim od klasika u portretiranju radničke borbe, ističe se u najavi projekcije filma, koji je 1976. nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

Film će se prikazati u okviru projekta Kratke slike, kojim je 2015. započela programska revitalizacija MM centra. Nova sezona MM centra nastavit će se 8. rujna s "Filmskim (pri)povijestima", novim projektom inspiriranim istoimenim serijalom velikana svjetske kinematografije, ponajprije francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda. U osmodijelnom video eseju Godard, kroz kolaž klasika svjetske kinematografije, daje jedan mogući pogled na prošlost filmske umjetnosti i njezinu povezanost s 20. stoljećem te govori o rođenju filma, talijanskom neorealizmu, Hollywoodu. "Filmske (pri)povijesti" će se održavati svakog prvog petka u mjesecu, a bit će organizirane i diskusije na kojoj će sudjelovati vodeći domaći filmolozi i kritičari, koji su svjetonazorski bliski Godardovoj estetici i filozofiji povijesti filma.  Diskusije će voditi i moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a na prvom izdanju gosti su Bruno Kragić i Tomislav Brlek.

Rujanski repertoar donosi i dokumentarac "Budućnost filma" austrijskog redatelja Michaela Palma (15. rujna), koji govori o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca. U filmu sudjeluju Martin Scorsese, Christopher Nolan, Tacita Dean, Apichatpong Weerasethakul, David Bordwell, Tom Gunning, Jacques Rancire, Margaret Bodde i drugi.

Tim će se filmom ujedno najaviti ovogodišnje izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koji će se održati od 28. rujna do 1. listopada u Studentskom centru. MM centar najavljuje i prikazivanje jedinstvenog dokumentarnog eksperimenta, "Up" od 25. rujna u dvotjednom ritmu. Riječ je o projektu pokrenutom sredinom šezdesetih u Velikoj Britaniji s ciljem da prikaže zadivljujući svijet sedmogodišnjaka.