Vrhunska kvaliteta čepinskog kupusa

Hrvatska ima nekoliko autohtonih vrsta kupusnjača koje se ističu vrhunskom kvalitetom, a među njima je i kupus koji stoljećima uspijeva na području općine Čepin. Riječ je o staroj sorti s posebnim karakteristikama, zbog kojih je omiljena među potrošačima. Od srpnja, proizvođači čepinskog kupusa mogu se koristiti jamstvenim žigom, što je veliki korak u njegovu brendiranju.

Na otprilike pola jutra čepinske zemlje bračni par Konjuh već godinama sadi autohtoni kupus. Kada je godina dobra uberu i do osam tona kupusa. Tu tradiciju Mijo Konjuh preuzeo je od svojih roditelja i s pravom se ponosi proizvodnjom autohtonog čepinskog kupusa. Mit o vrhunskoj kvaliteti čepinskog kupusa seže još u doba Turaka kada su stanovnici toga kraja plaćali porez u kupusu. Mještane Čepina godinama su zvali 'kupusarima', no oni su brendiranjem kupusa to odlučili okrenuti u svoju korist. Osnovali su Udrugu Čepinski kupus i nastoje udružiti proizvođače. Sjeme koje zlata vrijedi uvršteno je na autohtonu sortnu listu, no oni su krenuli i korak dalje, u zaštitu imena. 'Taj jamstveni žig svakom proizvođaču koji ima to autohtono sjeme jamči kvalitetu naziva i da se iza toga naziva krije naš original čepinski kupus, njegova kvaliteta, njegova opisna svojstva.', ističe Lara Liović, predsjednica udruge 'Čepinski kupus'.

Riječ je o kasnoj sorti koja dozrijeva krajem listopada s iznimno laganim glavicama koje pogoduju postupku kiseljenja i idealne su za savijanje sarme. Zbog toga Konjuhovi sve proizvedeno, bilo svježe ili ukiseljeno uspiju prodati. 
Iako se kupus u Čepinu proizvodi na sve strane, tek na 2 hektara uzgaja se ova autohtona sorta. Kako se povećava potražnja za čepinskim kupusom, tako je želja udruge okrupniti proizvodnju, podići malu proizvodnu halu s hladnjačom i pogonom za kiseljenje.