Izložba Dubrovnik u Domovinskom ratu gsotuje u Zagrebu

Do kraja listopada u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu možete pogledati gostujuću izložbu 'Dubrovnik u Domovinskom ratu', koju je priredio Muzej Domovinskog rata iz Dubrovnika.
U ljetne dane kada iz Dubrovnika stižu samo dobre vijesti i sjajni turistički rezultati važno je, četvrt stoljeća nakon, prisjetiti se i njegove ratne povijesti. Dubrovnik, simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu svjedočio je stvarnu istinu o karakteru agresora i pravedne borbe hrvatskog naroda za slobodu. Zato je u Dubrovniku osnovan Muzej Domovinskog rata, jedini takav u Hrvatskoj. 'Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku djeluje već 10 godina i osim fotografija, video materijala, kolega Mišo Đuraš i kolegica Marina Jurica Turk prikupili su za Dubrovački muzej dosta predmeta, predmeta od istaknutih branitelja, od obitelji i poginulih branitelja tako da osim dokumentarne građe na izložbi imamo preko 400 predmeta.', istaknuo je Ivica Nevešćanin, kustos izložbe u Hrvatskom povijesnom muzeju. 

'Ono što muzejsku publiku najviše privlači to su trodimenzionalni predmeti na ovoj izložbi. S obzirom da se obrađuje jedan aspekt vojne povijesti, najviše predmeta je oružje i to je nešto što ih najviše interesira', ističe Nikolina Mađar, muzejska pedagoginja Hrvatskog povijesnog muzeja. Lovačko, sportsko, staro oružje i ono kućne izrade, svjedoci su onodobne pozicije Hrvatske vojske naspram močnog neprijatelja. Tu su i osobne priče branitelja, a posebno dojmljivi su video zapisi. Ova izložba posebno je zanimljiva stranim turistima koji se prisjećaju ovih tema samo s malih ekrana, vijesti CNN-a, BBC-a i drugih medijskih kuća. Priča o Domovinskom ratu ovdje za njih postaje stvarna.
'Ono što je stranim posjetiteljima jako zanimljivo na ovoj izložbi je prikazana ratna reportaža britanskog reportera Paula Davisa koja je na engleskom jeziku i on baš izvještava o događajima 6. 12. 1991. kada je Dubrovnik doživio najveća razaranja.', dodaje Nikolina Mađar.

Centralno mjesto na izložbi ima uniforma zapovjednika južnog bojišta Janka Bobetka koji je hrvatski jug doveo do oslobođenja.  Izložba Dubrovnik u Domovinskom ratu dio je stalnog postava muzeja koji se nalazi u tvrđavi Imperijal na Srđu i koji je do sada posjetilo oko 500.000 posjetitelja. Ako vas put ove jeseni ne vodi do hrvatskog juga, izložbu do 29. listopada možete razgledati u Hrvatskom povijesnom muzeju na Gornjem gradu u Zagrebu.