Multisenzorički vrt Učeničkog doma "Podmurvice"

Multisenzorički vrt Učeničkog doma "Podmurvice" Rijeka, simbolično je nazvan "učionica na otvorenom".

Studenti Sveučilišta Washington u Seattleu, uz profesora Daniela Winterbottoma i krajobraznog arhitekta Luku Jelušića, vrt su obogatili  intimnim prostorom kojeg su naši učenici poželjeli kako bi dobili jedinstvenu oazu za druženje. U anketama koje su se u Učeničkom domu provodile, učenici su mahom navodili potrebu za prostorom koji bi im pružio alternativu za odmak od virtualnog svijeta, a studenti i profesor Winterbottom stvorili su im poticajno okruženje u kojem odsad mogu učiti u prirodi, ali i provoditi kvalitetno slobodno vrijeme.

Multisenzorički vrt plod je dugogodišnjeg nastojanja promicanja ekološkog odgoja i obrazovanja djelatnika Učeničkog doma  Podmurvice" Rijeka, na čelu s ravnateljicom Ljiljanom Kencel, ali je i rezultat suradnje na mnogo razina. Naime, ravnateljica  je stupila je još 2009. godine u kontakt s profesorom Winterbottomom, s namjerom da stvori malen terapijski vrt koji bi bio poticajno i smirujuće okruženje za adolescente, kao i za djelatnike učeničkog doma. Dogovorila je tad izgradnju prostora u kojem bi se učenici i djelatnici mogli na trenutak zaustaviti, pobjeći iz vreve nepregledne količine informacija te na taj način unaprijediti odgojno-obrazovni rad, ali i same sebe.

Vrt je izgrađen 2010. godine, postavši prvim terapijskim vrtom za srednjoškolce u Hrvatskoj. Nije tada niti pretpostavljala da će od malene oaze mira koju je poželjela svojim učenicima i djelatnicima, 2016. godine nastati projekt za socijalno isključene skupine, projekt kojeg će izgraditi vrijedne ruke američkih studenata, ali i učenika i djelatnika učeničkog doma te brojnih volontera.

Multifunkcionalnost ovoga prostora odlikuje se u njegovoj širokoj namjeni za različite korisnike - od socijalno isključenih skupina do adolescenata, kao i svih građana koji osjete potrebu boraviti u jednoj sasvim različitoj dimenziji koja pretpostavlja oazu spokoja, dašak kreativnosti i povratak samome sebi. Sasvim jedinstven na ovome prostoru, Multisenzorički vrt trajno će ostati spomenik suradnje na mnogo razina - od međunarodne, odgojno-obrazovne pa sve do one humane.