Novi nastavak švedske sage Milllenium od četvrtka na policama knjižara

Najnoviji roman iz pera Davida Lagercrantza, nadahnut trilogijom Millenium pokojnog švedskog pisca krimića Stiega Larsona o genijalnoj hakerici i istraživačkom novinaru od četvrtka je u prodaji.

David Lagercrantz, koji je napisao novi roman, rekao je za švedski radio da je ovaj put pisanje bilo mnogo zabavnije. U petom nastavku čitatelji ponovno prate dva glavna lika: genijalnu hakericu Lisbeth Salander i novinara Mikaela Blomkvista. Čini mi se kao da sam te likove ugradio u vlastito tijelo, rekao je Lagercrantz koji je ostao vjeran Larssonovim likovima, ali je priči pridodao vlastiti 'štih'.

Roman istražuje takozvanu kulturu časti i žene, pritisak na slobodu govora i novinarstvo te "prirodu protiv odgoja, onoga što nas oblikuje", objasnio je. Novinar Larsson postao je romanopisac, ali je umro od srčanog udara 2004., i stekao je postuman uspjeh trilogijom Millenium koja sadrži naslove "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" te "Kule u zraku". Lagercrantz jer rekao da je želio istražiti prošlost Lisbeth Salander i razlog zašto je za motiv svoje tetovaže odabrala zmaja. Neke naznake dao mu je obilazak katedrale u Stockholmu gdje se nalazi srednjovjekovni kip sv. Jurja koji ubija zmaja. Najnoviji roman istodobno se prodaje u 25 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku i Japan.

Četvrti nastavak sage objavljen je 2015. pod naslovom u hrvatskom prijevodu "Što nas ne ubije". Lagercrantz je pod ugovornom obvezom napisati i šesti nastavak i tog se posla već latio. Po Larssonovoj trilogiji snimljeno je nekoliko uspješnih filmova, među kojima je psihološki triler iz 2011. u kojem glumi  Daniel Craig.