Organ Vida: Pet fotografskih izložbi otvorilo festival

Međunarodni festival fotografije Organ Vida otvoren je u srijedu navečer u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) s izložbom finalista na temu "Novi građani", retrospektivom Pietera Hugoa, "Sharkification" Christine de Middel, video-radom "Imperial Courts" Dane Lixenberg te izložbom fotoknjiga Fotobookfestivala iz Kassela i dobitnika Dummy Award Kassel.¸

Pripremili smo iznimno zanimljiv program s trinaest izložbi domaćih i stranih umjetnika, a vjerujem da će posjetitelje privući i naš popratni program ispunjen razgovorima, filmovima, radionicama i predavanjima koji se održavaju na šesnaest lokacija u Zagrebu, rekla je umjetnička ravnateljica festivala Organ Vida Marina Paulenka.

Dodala je kako se festival ove godine održava na temu Novi građani" koja je "itekako aktualna i korespondira sa svjetskim događanjima, a iduće godine bit će posvećen ženama. Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, izrazila je zadovoljstvo što im je ove godine ponuđeno da budu partneri festivala i otvore svoje prostore za izložbe fotografija. Volimo se pohvaliti da smo jedan od muzeja koji je na vrijeme i rano počeo raditi zbirku fotografije i predstavljati fotografiju kao zanimljivo umjetničko djelo koje je i u 21. stoljeću jedan od najintrigantnijih medija, istaknula je.

Glavna festivalska izložba s radovima dvadeset umjetnika, finalista izabranih na međunarodnom natječaju na temu "Novi građani", kojom se propituje novo poimanje društva u drugom desetljeću novog tisućljeća, društva koje nikada nije bilo razjedinjenije. Predstavljene fotografske serije tematski povezane pojmom "Novog građanina" nastale su iz potrebe da se razumije i sagleda takav svijet i pronađe način da se napravi novi.


Organ Vida: svjetski fotografi i trendovi od 6. do 20. rujna u Zagrebu