Nitko više nije siguran: plastika u pitkoj vodi na pet kontinenata

Mikročestice plastike kojih su učinci po zdravlje još nedovoljno istraženi, pronađene su u uzorcima pitke vode u 14 zemalja na svih pet kontinenta i nitko više nije siguran, od stanara tornja Trump u New Yorku do stanovništva uz jezero Viktorija u Ugandi, stoji u studiji američkih znanstvenika objavljenoj u srijedu.

Plastika se s vremenom raspada na sitne čestice poznate kao mikroplastika, a one su pronađene u 83 posto uzoraka vode uzeti od Njemačke do Kube i Libanona,  navodi Orb Media, organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama koja je provela analizu. Znanstvenici sa Svuečilišta Minnesota i Sveučilišta države New York prikupili su 159 uzoraka vode početkom 2017., u raznim državama, Ugandi, Indiji, Indoneziji, Libanonu, Ekvatoru, Sjedinjenim Državama te Europi. Broj pronađene mikroplastike u litri vode kreće se od 0 do 57, a prosječno iznosi nešto više od četiri po litri.Veličina mikroplastike varira od 0,1 do 5 milimetara, navode autori u izvješću naslovljenom "Nevidljivo: plastika u nama". Smatra se da čovjek dnevno popije od 2 do 3 litre vode pa time u sebe unese od 3000 do 4000 mikročestica svake godine, ocjenjuju znanstvenici. "Najveća gustoća plastike pronađena je u Sjevernoj Americi, a razine su najniže u europskim zemljama", pišu u studiji.

činci mikročestica tek se trebaju istražiti no autori ističu da su prethodni radovi pokazali da one mogu širiti kemijske supstance i bakterije. Te plastične čestice u pitkoj vodi pridodaju se plastici koju potencijalno konzumiramo u drugim proizvodima kao što su morska sol, pivo ili plodovi mora, istaknuli su.


Mikroplastike do 5 milimetara pronađene su i vodi u bocama, rekla je Sherri Mason, profesorica kemije na Sveučilištu države New York, jedna od autorica studije.

Pozvali su na provedbu dodatnih istraživanja o učincima apsorpcije mikroplastike po ljudsko zdravlje. Dosad su studije na ribama pokazale da mikroplastike ihhibiraju polaganje oplođenih jajašaca, usporavaju rast i čine ribe izloženijima predatorima, te raste stopa njihova mortaliteta. Mikroplastike apsorbiraju otrovne kemikalije iz morskog okoliša, a one se razlažu u tijela ribe i sisavaca koji ih konzumiraju, kazala je Molly Bingham, izvršna direktorica Orb Media. Dosad su mnoge studije pokazale učestalost mikroplastike u ocenanima kojima pluta  više od 5 bilijuna dijelova plastike, no studija objavljena u srijedu prva je provedena na vodi za piće.