Sajam filma u pulskom kinu Valli


Pulsko kino Valli od 13. do 15. rujna bit će domaćin Sajma filma koji zajednički organiziraju Kino mreža, Hrvatski audiovizualni centar i Pula Film Festival. Sajam će još jednom predstaviti nezavisna kina i podržati njihov daljnji razvoj kroz niz radionica, razgovora, edukacijskih programa, primjera dobre prakse i filmskih projekcija, priopćeno je iz Pula Film Festivala.

Ovogodišnji Sajam u središte pozornosti stavit će pitanje kako kreirati događaje i jedinstveno kino-iskustvo, kako film i kino povezati s drugim umjetnostima, kakva su iskustva hrvatskih prikazivača ovih programa, koji su nam sadržaji dostupni, mogu li se nezavisna kina jače pozicionirati u ovom području, kako u kina uvesti druge sadržaje i kako ih promovirati.

Nakon svečanog otvaranja održat će se panel 'Drugačije kino' na kojemu će u raspravi sudjelovati ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica, Jure Matičič iz Mestnog kina Domžale i drugi. Radionice koje se pripremaju na konkretnim će primjerima i kroz potencijalne zajedničke programe pokazati neke taktike i strategije koje u tome mogu pomoći a bavit će se temama razvoja publike, promocije i marketinga te sufinanciranja filmskih programa.

Inače, kako javljaju iz Pula Film Festivala, od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine kino Valli u Puli posjetilo je ukupno 54.826 gledatelja, dok ih je primjerice u prvih osam mjeseci prošle godine bilo 49.834. Tijekom prošlogodišnjeg 63. Pulskog filmskog festivala 3376 osoba pratilo je događanja u kinu, a ove je godine zabilježen porast od čak 2319 gledatelja s ukupnim brojem publike od 5695 u samo devet dana.