"Tjelesna aktivnost za život" tema svjetskog dana fizikalne terapije

Osmi rujna je Međunarodni dan fizioterapeuta i fizikalne terapije. Obilježava se od 1951.godine u više od sto zemalja svijeta s ciljem skretanja pozornosti javnosti na rad fizioterapeuta i njihov doprinos zdravlju ljudi.

Tako na ovaj dan udruženja fizioterapeuta širom svijeta organiziraju različite aktivnosti kojima se želi naglasiti značaj i uloga fizioterapije u ukupnoj brizi za ljudsko zdravlje. Kad god govorimo o fizikalnoj terapiji, ujedno govorimo o važnosti tjelesne aktivnosti svakog pojedinca i pojedinke u društvu.

Fizioterapeuti su stručnjaci za vježbanje, pokret i funkcionalnost, a pomažu ljudima da održe pokretljivost i neovisnost. Kroz savjete i posebno dizajnirane programe za vježbanje, fizioterapeuti pomažu u prevenciji razvijanja kroničnih stanja te svladavanju fizičkih ograničenja. Od neizmjerne je važnosti održavati ljude aktivnima i samostalnima što duže je moguće. Na taj se način ujedno mogu smanjiti troškove zdravstvene skrbi.

Obilježavanje Svjetskog dana fizikalne terapije u organizaciji Hrvatske komore fizioterapeuta podijeljeno je na dva segmenta - svečanost na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu 8.9. u 12 sati te vanjskim manifestacijama na Cvjetnom trgu u subotu 9. Rujna od 10 do 15 sati, gdje će fizioterapeuti građanima pružati savjete kako oni mogu poboljšati svoju tjelesnu aktivnost i dijeliti letke.


Tema ovogodišnje manifestacije „Pokretom do zdravlja“ je "Tjelesna aktivnost za život". Događanja su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su doc. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr.med., ravnatelj Poliklinike  Srčana i Mirjana Grubišić mag. physioth., Hrvatska komora fizioterapeuta.