15. festival svjetskog kazališta

Počeo je jubilarni 15. festival svjetskog kazališta. Održava se do 16. rujna u HNK u Zagrebu i dvoranu Muzičke akademije.

Prije 15 godina  hrvatskije  teatar bio u bitno drugačijoj situaciji nego danas, jer je poslije 90- tih bio u dubokoj krizi, a intencija osnivanja Festivala bila je želja da se hrvatskoj publici i struci pruži informaciju o trendovima svjetske kazališne sceni te mogućnost usporedbe i pozicioniranja hrvatskoga teatra unutar svjetskog konteksta. U proteklih 14 izdanja na Festivalu je sudjelovalo više od 50 kazališta i gotovo sva bitna imena svjetskoga kazališta.

Iz ovogodišnjeg izbora izdvaju se brazilski Cia Vertice de Teatro iz Rio de Janeira, s predstavom Što ako su otišle u Moskvu, te gruzijsko kazalište Gabriadze, koji je prije 13 godina oduševilo publiku predstavom Bitka za Staljingrad.Kvalitetan je izbor ovogodišnjega izdanja Festivala, u kojemu se nalaze predstave koje su obišle sve važne Festivale - od Avignona, preko Pariza i Berlina, a koji je osmišljen po ključu - inovativni pristup u klasičnom okviru, koji nas vraća u vrijeme neke staromodne ljepote.Predstave se izvode na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Muzičke akademije, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Festival u Dobrom jutru najavljuju Ivica Buljan,  ravnatelj Drame HNK u Zagrebu i Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica, intendantica HNK u Zagrebu.