Uzgoj egzotičnog voća - težak, ali isplativ posao

Ivan i Martina Šulog iz Donje Bistre, nedaleko od Zagreba, uspješno se već dugi niz godina bave uzgojom egzotičnog voća i povrća poput indijanske banane, marakuje, limunske trave, batata i mnogih drugih. Nažalost, mali dio tih proizvoda završi u našim domovima  jer se čak 80% izvozi.

Avokado, mango, indijanska banana, sibirska borovnica, limunska trava, kivano nije voće koje uspijeva samo u toplim, dalekim krajevima. Uvjerio nas je u to Ivan Šulog iz Donje Bistre, čovjek koji je upisao šest fakulteta, a završio dva - elektrotehniku i promet. Sve je počelo prije više od 20 godina, tijekom studija - u njegovim rodnim Velikim Zdencima. 'Sve je počelo s kivanom. Sav novac koji sam kao student zaradio uložio sam u uzgoj kivana. Kupio sam sjeme za 250 maraka i to se pokazalo odličnim potezom. Počeo sam s većom proizvodnjom i proizvodnja se širila i na druge kulture.', objašnjava Ivan.

I napravio je posao. Uz dobru klimu i čist okoliš Ivan zajedno sa svojim kooperantima ovo egzotično voće uzgaja diljem naše zemlje - od Zagorja, Slavonije do Dalmacije i u Hrvatskoj  proda tek 20 posto. 80 posto završi na tržnicama i trgovinama u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Crnoj Gori i Srbiji. U sve je poslove uključena i njegova supruga Martina: 'Velika smo podrška jedno drugome. Imamo veliku obitelj, svi si međusobno pomažemo. Naše kćeri imaju tu prednost da mogu svaki dan jesti svježe voće i povrće koje je vrlo hranjivo i zdravo.' Neprocjenjiva je ljekovitost ovih kultura, naglašava gospodin Šulog: 'Indijanska banana i graviola su 10 tisuća puta jače od terapije gorke dinje koja je također učinkovita kod karcinoma i pomaže kod dijabetesa.'

Ivan Šulog je čovjek pun energije, radi po cijele dane. Trenutačno ima 50 tehnologija, planira uvesti još toliko novih biljaka iz Portorika. Kaže da nije umoran jer to radi iz ljubavi. Ima malo slobodnog vremena za suprugu i četiri kćeri. Najstarija studira agronomiju i možda krene očevim stopama. On je živi dokaz da se snovi ostvaruju, a upornost isplati, da naizgled nezamislivo i daleko može postati dostupno i blizu.