Što čitati: 'Tako počinje zlo' i/ili 'Šoferi'

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.

Današnja preporuka vodi nas u Španjolsku u vrijeme nakon Francove diktature i Hrvatsku nakon Domovinskog rata.


Javier Marías - Tako počinje zlo


Javier Maras je jedan od vodećih španjolskih romanopisca, kolumnista, prevoditelja i vlasnik male izdavačke kuće; često spominjan u kombinacijama za Nobelovu nagradu; romani mu se prodaju u milijunima primjeraka, prevođen na 50-tak jezika. Autor kultnog romana 'Srce tako bijelo'.

Roman 'Tako počinje zlo' ima klasično, tradicionalno pripovijedanje i nepredvidivu fabulu. Autor je 'uzeo' Shakespearov stih kao naslov romana.  Ima elemente povijesnog romana; Španjolska nakon Francove diktrature, 80-te godine prošlog stoljeća, vrijeme kad hedonizam zamjenjuje dugogodišnji konzervativizam, ali i elemente kriminalističkog romana: zločini pod okriljem političkog i liječničkog miljea.

'Tako počinje zlo' je roman o muško-ženskim odnosima i braku koji se pod Francovom diktaturom nije mogao službeno razvrgnuti. Pripovjedač je mladi intelektualac Juan, ljubitelj knjiga, koji asistira poznatom filmskom redatelju kao prevoditelj, koscenarist, ali i 'katica za sve', a kako živi u njegovoj kući dobiva uvid u redateljev neobičan odnos sa suprugom Beatriz.  Brak je to prepun patnji i tajni. Kriminalistička potka romana - redatelj traži od Juana da istraži prošlost njegovog kućnog prijatelja, pedijatra i dobročinitelja koji se nečasno ponio prema nekim ženama. Juan tako postaje detektiv, vrlo uspješan u saznavanju grozne prošlosti redateljevog prijatelja, ali i tajni njegova braka. Zadatak koji je dobio na neki će način obilježiti čitav njegov život.

Pitanje zla; kako živjeti i odnositi se s ljudima koji su jednom počinili zlo, što kada otkrijemo da je dosadašnji život temeljen na laži. Zanimljiv lik preljubnice Beatriz koja to postaje iz specifičnih razloga. Roman daje detaljan uvid u španjolsko društvo kroz tragičan bračni odnos dvoje protagonista.


Ludwig Bauer – Šoferi


Ludwig Bauer, pisac koji stvara već više od 6 desetljeća, za odrasle i djecu, objavio je 14 romana, a za roman 'Zavičaj, zaborav' osvojio je prestižnu nagradu Meša Selimović, nagradu Fran Galović i nagradu Kiklop za najbolji roman u 2011.

Vrijeme je Domovinskog rata - jedno od najpoželjnijih zanimanja je ono vozača ili prevoditelja u snagama Ujedinjenih naroda. Tri čovjeka: snalažljivi Hrvoje, mladi i neukrotivi Tommy te Rudolf, smireni profesor s velikim znanjem jezika. Sasvim novi pristup temama iz Domovinskog rata. Njegovi su junaci s jedne strane oni koje je rat zaobišao, a s druge ljudi koji su najdublji mogući način uvučeni u sva ratna zbivanja i njihove tajne. Roman istovremeno nudi i priču o ljudima, strancima ogrezlim u birokraciju, korupciju, prijevare i krađe. Kroz bezbroj peripetija Ludwig Bauer piše roman koji kroz drugačiju optiku gleda našu nedavnu prošlost. Šoferi stalno rade na rubu života i smrti, a njihov život prepleće se sa životima osoba koje prevoze, pa  tako i onima koji dolaze na poprišta sukoba i samo zadovoljavaju formu i u njoj pronalaze svoj materijalni interes.