Kako do stipendije za obrtnička zanimanja?

Iako na tržištu vrlo tražena, obrtnička zanimanja nisu popularna kod učenika. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta stoga je raspisalo dva natječaja kojima se stipendira obrazovanje učenika u tim zanimanjima.

Jedan od projekata je 'Naukovanje za obrtnička zanimanja'. Cilj mu je  poticanje gospodarskih subjekata na sudjelovanje u obrazovanju učenika u svim zanimanjima u vezanim obrtima po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sva potrebna dokumentacija je objavljena na mrežnim stranicama ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Prijave se primaju od 1.9.2017. do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 10.11.2017. godine.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu je veći nego prethodnih godina te iznosi 5.000.000,00 kun,  a potpore će se dodijeliti i isplatiti najkasnije do kraja 2017. godine. Projekt 'Naukovanje za obrtnička zanimanja' je sustavno rješenje poticanja strukovnog obrazovanja povezano s projektom 'Stipendiranja učenika u obrtničkim zanimanjima'. On se provodi 2004. godine. Cilj mu je poticanje učenika na obrazovanje za rad u obrtničkim zanimanjima i povećanje interesa mladih za obrazovanjem u deficitarnim obrtničkim zanimanjima.

Model izravne dodjele stipendija učenicima s područja cijele Hrvatske uveden je 2015. godine. Do 2015. godine stipendiranje učenika se provodilo na način da su se učenici stipendirali u suradnji s područnim obrtničkim komorama te u manjem dijelu u suradnji s poduzetnicima koji su osiguravali od 25 do 50% učeničke stipendije. Na ovaj način ukupna sredstva za stipendiranje učenika bila su ograničena financijskim mogućnostima područnih obrtničkih komora koje su sudjelovale u stipendiranju te se godišnje stipendiralo u prosjeku svega 350 učenika. Također, do 2015. godine sredstva za ove namjene osiguravala su se isključivo iz Državnog proračuna.

Dolaskom nove Vlade ostvarila se suradnja s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava te se iznašla mogućnost financiranja stipendija iz Europskog socijalnog fonda i to u perspektivi 2016.-2019. godina, a raspoloživa sredstva za ove namjene su značajno povećana.  Za ovu školsku godinu (2017./2018) osigurana su sredstva za dodjelu 2000 stipendija.

Javni poziv za Projekt 'Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima' za 2017. otvoren je od 1. 9. 2017., a prijave se mogu podnijeti do 13.10.2017. Novina ovog poziva je da postoji mogućnost nadopune podnesenog zahtjeva kako bi se što više učenika uključilo u stipendiranje. Tako svi kandidati koji imaju nedostatke u obveznoj dokumentacije mogu je dopuniti u roku 10 radnih dana, što će usporiti proces obrade prijava, ali u konačnici ide u korist kandidatima za stipendije. Sva potrebna dokumentacija je objavljena na mrežnim stranicama ministarstva. Projekte je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavila Ana Mandac, pomoćnica ministrice u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.