Radionica podvodne robotike u Biogradu

Hrvatska ponovo na tjedan dana postaje centar terenskih radionica i obuke za podvodna istraživanja. Od 1. do 8. listopada, Biograd na Moru domaćin je međunarodnoj interdisciplinarnoj radionici Breaking the Surface - BtS.

BtS radionica uključuje različite područja podvodnih znanosti kao što su podvodna robotika, podvodna arheologija, oceanografija, pomorska biologija, zaštita okoliša i ostale grane pomorskih znanosti. Upravo je ta multidisciplinarnost  i interakcija među stručnjacima ono što BtS čini posebnom i sve zanimljivijom radionicom. Ovo je deveta godina za redom što se BtS organizira u Hrvatskoj, a ove godine očekuje se rekordan broj predavača, izlagača i gostiju.

BtS program sastoji se od predavanja istaknutih međunarodnih istraživača, demonstracije opreme, tutorijala za odabrane teme i prezentacije projekata EU-a iz domene pomorske robotike. Sudionici će imati priliku slušati najbolje svjetske stručnjake iz područja kao što su podvodna robotika (MAROB), pomorska biologija (MARBIO), podvodna arheologija (MARCH), pomorska sigurnost (MARSEC) i oceanografije (MARGEO).

BtS i ove godine organizira Dan za inovacije, cjelodnevnu radionicu u kojoj stručnjaci za robotiku, poznati istraživači te pokretači uspješnih robotskih start-upova dijele svoja iskustva u komercijalizaciji tehnologija povezanih s robotikom s ostatkom znanstvene zajednice i zainteresiranim poduzetnicima.