Humanitarna utrka za Daniela

23. rujna u Tuhelju će se održati humanitarna utrka kako bi se pomoglo 18-godišnjem Danielu Plašću iz Zlatara u nabavi pomagala, tzv. robotskog odijela za hodanje.

Daniel je prije dvije godine stradao u prometnoj nesreći i 100-postotni je invalid. Zahvaljujući upornosti njegova oca i prije svega zelenom svjetlu liječnika, mogao bi, ako prikupi 660 tisuća kuna, ponovno hodati. Zahvaljujući tzv. robotskom odijelu koje je isprobao u Berlinu, Daniel je prvi put stao na noge nakon godinu i pol.

Korištenje robotskih odijela nije uvršteno u kliničke smjernice, niti su u popisu pomagala osiguravajućeg društva, te se ne očekuje skora primjena kod svih osoba s ozljedom kralježnične moždine. Indikacijsko područje uključuje osobe koje imaju, poput Daniela, očuvanu snagu ruku i kontrolu gornjeg dijela trupa, da bi se mogao kretati i upravljati odijelom.

Ustrajan u namjeri da njegov sin ponovno stane na noge, Danielov otac pomoć je zatražio od grada Zlatara, Krapinsko-zagorske županije, raznih udruga. Tako će se u sklopu 30. jubilarnog polumaratona Mihanović ove godine održati i dodatna utrka za pomoć Danielu.

Danielov otac nikad nije razmišljao o odustajanju. Iako novca za kupnju tzv.robotskog odijela nema, ne sumnja da će ga zahvaljujući dobrim ljudima prikupiti. PDV će se, stoji u priopćenju Porezne uprave, iako je riječ o pomagalu, morati platiti. To je za obitelj Plašć neprihvatljivo jer znači da će umjesto 530 tisuća kuna iznos za robotsko odijelo biti 660 tisuća. Iako je još dalek put do robotskog odijela Daniel se nada da će se potreban iznos skupiti i da će ponovno stati na noge.