Programom razmnožavanja znanstvenici žele očuvati divovsku kornjaču s Galapagosa

Znanstvenici sa sveučilišta Yale University nadaju se da će uspjeti spasiti od izumiranja divovsku kornjaču s Galapagosa, objavili su u srijedu časopis Scientific Reports i Nacionalni park Galapagos.

"Genetski program uzgoja u utočištu, koji sada započinje, tijekom nekoliko desetljeća trebao bi vratiti kornjače Chelonoidis elephantopus na otok Floreana kako bi služile kao glavni pokretači otočnog ekosustava", objavio je časopis. To će biti moguće zahvaljujući radu skupine znanstvenika i zaposlenika nacionalnog parka koji su čitavo desetljeće istraživali vulkan Wolf na otoku Isabela i gene stotina kornjača.

Udaljeni vulkan dom je mnogih divovskih kornjača koje potječu od vrste Chelonoidis niger odnosno floreanske kornjače za koju se smatralo da je izumrla još prije 150 godina. Genska analiza 150 jedinki s izrazitim obilježjima otkrila je da je njih 65 potomci Chelonoidis elephantopusa.

Trideset dvije kornjače prenesene su u istraživački centar i formirane su četiri  skupine za razmnožavanje od kojih svaka ima jednog mužjaka i tri ženke što će omogućiti puštanje mladih natrag na otok Floreanu kako bi ispunile ulogu glavnog biljojeda u tom ekosustavu. Ekvadorski ministar okoliša Tarsicio Granizo potvrdio je da je zemlja predana očuvanju te vrste.

"Obično slušamo o nestanku vrste i koliko čovjek može nanijeti štete vrstama no danas, rezultatima ovog istraživanja, poručujemo svijetu da je moguće preokrenuti negativne učinke prirode. Obnovit ćemo izumrle vrste".