Dijeljenjem dobivate više - Europski tjedan mobilnosti

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaklo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.

Vrhunac je tjedna dan bez automobila, tijekom kojeg gradovi sudionici rezerviraju jednu ili više zona isključivo za pješake, bicikliste i javni prijevoz. U 2016. godini 953 grada organizirala su dan bez automobila.

Svako izdanje posvećeno je određenoj temi iz područja održive mobilnosti. Ovogodišnja je tema uredotočena na koncept s kojim se čovječanstvo oduvijek razvijalo - kroz dijeljenje: ekološka, zajednička i inteligentna mobilnost. Potiču se zajednička rješenja za mobilnost i ističu prednosti ekološki osvještenijih načina prijevoza. Inteligentne prijevozne tehnologije olakšavaju zajedničko korištenje. Stanovnike gradova i naselja se potiče na korištenje dostupnih zajedničkih mogućnosti gradskog, međugradskog i prigradskog prijevoza a svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja vozila na cesti. Osim toga, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim.

Europski tjedan mobilnosti se od 2002. godine održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija. U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti. Naša riječka ekipa provjerila je što će se sve događati u tom gradu: