Dubrovnik i Kaštel Gomilica finalisti izbora za najljepšu europsku filmsku lokaciju desetljeća

Filming Europe - European Film Commissions Network (EUFCN) uvrstio je dvije hrvatske lokacije - Dubrovnik i Kaštel Gomilicu (Kaštilac) među 11 finalista koji se natječu za titulu najljepše europske filmske lokacije desetljeća. Glasovanje je otvoreno za javnost i trajat će do 25. listopada, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Odabrani gradovi, tvrđave, otoci, povijesni i arheološki lokaliteti, spektakularni planinski vidici i pejzaži čine 11 najboljih europskih lokacija na kojima su snimani popularni filmovi i serije u posljednjih deset godina te se bore za titulu Najbolje filmske lokacije desetljeća (Best European Film Location of the Decade).

Osim Dubrovnika i Kaštel Gomilice (Kaštilca), koji su se na listi našli zahvaljujući serijalu Igra prijestolja, među finalistima su i grčki otok Antiparos (film Preplanulost), poljski grad Wroclaw (film Most špijuna), Görlitz u Njemačkoj (film Hotel Grand Budapest), španjolska La isla Minima (film Močvara), otočić u Baskiji San Juan de Gaztelugatxe (serija Igra prijestolja), rimske Karakaline terme (film Velika ljepota), Val Senales glečer u talijanskom Južnom Tirolu (film Everest), norveška dolina Valldalen (film Ex Machina) i grad Beč (film Nemoguća misija: Odmetnuti).

Nominacijski proces odvijao se u dvije faze  prvo su članice EUFCN-a izabrale i predložile svoje lokacije (mjesta koja su korištena za filmove ili TV serije), nakon čega je grupa stručnjaka, filmskih kritičara Cineurope, odabrala finaliste.
Svi građani Europe imaju priliku izabrati pobjednika glasanjem do 25. listopada na web stranici Cineurope, ali i osvojiti trodenvni boravak za dvije osobe na lokaciji koja prikupi najviše glasova.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održat će se u Europskom parlamentu u Bruxellessu 7. studenoga, navodi se u priopćenju.