'No kill' skloništa i više kazne za napuštanje svoga ljubimca

Na saborske klupe na jesen dolazi i novi zakon o zaštiti životinja. Promjena koju su prijatelji životinja dočekali s oduševljenjem je obveza jedinica lokalne samouprave da moraju izgraditi skloništa i da se u njima životinje ne smiju ubijati nakon 60 dana. Više su i kazne - za napuštanje svoga ljubimca platit ćete 30 tisuća kuna.

U Dumovcu mogu bezbrižno lajati. Ovo je jedno od rijetkih skloništa koje ne usmrćuje pse akon 60 dana. Za svakog udomljenog psa možete primiti novoga. Što više udomite, više ćete ih primiti i to je naša politika koju provodimo 17 godina, ističe Tatjana Zajec, voditeljica skloništa za pse Dumovec.

Sada će se ova politika provoditi u cijeloj zemlji. Novi prijedlog zakona o zaštiti životinja propisuje da svaka jedinica područne samouprave mora osnovati sklonište i da se u njemu psi ne smiju usmrćivati.
Vjerujemo da će novi zakon pomoći i na tome da prestane financiranje onih koji su u Zakonu o zaštiti životinja vidjeli priliku da zarađuju i to na način da životinje 'grabe' s ulice i na kraju usmrćuju, a to sve naplaćuju lokalnim zajednicama, rekao je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Lakše je biti pas u Zagrebu nego u Dubrovniku. Jug zemlje nema sklonište, tek volontere koji se 20 godina brinu o psima. Novim zakonom to se mijenja. Grad Dubrovnik mora izgraditi sklonište. To će biti nešto senzacionalno jer ćemo mi u tom azilu biti partneri gradu Dubrovniku da bi osnažili ideju zbrinjavanja životinja, kaže Anica Sambrailo, Dubrovačko društvo za zaštitu životinja. 

Edukacija i kazna od 30 000 kuna za napuštanje osigurat će da skloništa ne budu pretrpana. Ako ćemo ići strogo u provedbu zakona, onda bi lokalne zajednice trebale ići na sprečavanje napuštanja životinja, na kontrolu mikročipiranja i na druge mjere koje će spriječiti da treba uopće zbrinjavati životinje, ističe Oman.

Jer životinje ne trebaju ispaštati zbog neodgovornosti vlasnika.