'Znanost kao revolucija'

'Znanost kao revolucija' naslov je predavanja nobelovca sir Paula Nursa koje će se održati danas s početkom u 18 sati, u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Splitu. Na predavanju, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane osiguran je simultani prijevod. Nours će raspraviti tezu o tome kako je znanost zapravo najveća revolucionarna aktivnost ljudskog roda.

Sir Paul Nurse gostuje u Splitu u okviru programa 'NobelST' kojega od 2008.godine provodi Grad Split u suradnji sa splitskim Sveučilištem. Nurse je dobitnik Nobelove nagrade 2001. godine iz područja medicine.

Sir Paul Nurse je genetičar i stanični biolog koji se bavi problematikom reguliranja eukariotskog staničnog ciklusa i način određivanja staničnog oblika i dimenzija. Njegov najveći znanstveni doprinos je otkriće ciklina i o ciklinu ovisnog proteina kinaze i načina na koji oni reguliraju staničnu reprodukciju. Ravnatelj je Francis Crick Instituta u Londonu, a ujedno obnaša i funkciju Predsjednika Kraljevskog društva, Izvršnog direktora centra za istraživanje karcinoma Ujedinjenog kraljkevstva te Predsjednika Rockefeller Sveučilišta.

Danas je u Banovini gradonačelnik Andro Krstulović Opara za sir Nursa upriličio svečani prijem.