Riječka trgovina rabljenih gramofonskih ploča: i mladi 'prelaze' na vinil

Po uzoru na druge hrvatske i svjetske gradove, i Rijeka je nedavno dobila trgovinu rabljenih gramofonskih ploča. Nalazi se u prolazu Marije Krucifikse Kozulić, poznatijem kao Centar Zagrad, a bavi se prodajom i otkupom rabljenih gramofonskih ploča, CD-a, DVD-a te vintage hi-fi komponenti.

Iako se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća pojavom kompakt-diska činilo da je dobrim starim gramofonskim pločama odzvonilo, posljednjih se godina u svijetu dogodio iznenađujući trend sve manje prodaje glazbe na CD-ovima i sve veće prodaje ploča, kako rabljenih, tako i novih.

Zanimljivo je da su taj trend, osim generacija odraslih na zvuku vinila, prigrlili i mladi ljudi, što je u razgovoru za Radio Rijeku potvrdio Zdenko Kulaš, voditelj i vlasnik riječke trgovine 'Vinylcaffe record store'.

Ta scena s pločama je dugo živa i nije zamrla, usprkos digitalnim formatima, premda se jedan dio te scene pojavljuje i kao trend. Dosta mladih ljudi, zasićenih digitalnim formatima, prelazi na vinil. Možda im je to fora, a možda im je dosta mp3 formata i loših snimaka, kaže Kulaš, koji je odlučio iz Zagreba doći u Rijeku i pokušati s ovom vrstom biznisa u gradu prema kojemu je oduvijek osjećao naklonost.

Zadovoljan je dobrim odazivom i podrškom Riječana, koji u trgovini mogu naći gotovo sve vrste glazbe, iako su nešto manje zastupljeni elektronika i klasika.