Uzgoj ljekovitog bilja - posao i radost

Na imanju u Kloštar Ivaniću Antun Francetić ekološki uzgaja ljekovito i začinsko bilje. Za svoj je rad dobio mnoge nagrade i priznanja, a njegovi su proizvodi traženi i izvan Hrvatske.

Ljekovito bilje, let leptira, plavo nebo, rujansko milujuće sunce... Savršen dan za travara Antuna Francetića. Drukčiji život ne bi mogao ni zamisliti. Ljubav je počela još u djetinjstvu kada je sakupljao i sušio ljekovito bilje, predavao u otkupnu stanicu i, prisjeća se Antun, zaradilo se fino za školu i kino. 

Danas je jedan od najpoznatijih proizvođača i prerađivača ljekovitog bilja u Hrvatskoj. Ovogodišnja je berba pri kraju, ostali su još samo mirisni otočići ljekovitih trava oko kuće, okruženi nedirnutom prirodom Kloštar Ivanića.

Ljudi bi mogli biti zdraviji i sretniji da se koriste blagodatima prirode, kaže Antun. Svi se žale na stres, nesanicu, besparicu, nedostatak posla, iseljavanje mladih... A pravo bogatstvo je tu oko nas.

Sada kada je berba gotovo završila i biljke se osušile, najveći dio vremena Antun provodi u laboratoriju. Za njega ne postoji ljepši, zdraviji i mirisniji  posao od ovoga s ljekovitim biljem. Jedna velika radost. Još kada znate da time pomažete i ljudima u potrebi, osjećaj sreće je potpun.