Grk - autohtona hrvatska sorta grožđa sa otoka Korčule

Grk - autohtona hrvatska sorta grožđa, koja se uzgaja isključivo u lumbardskom polju otoka Korčule. Grka je bilo i drugdje po Južnoj Dalmaciji, ali je s vremenom istisnut iz uzgoja, zamijenile su ga druge sorte. Na pijescima lumbardskoga polja opstao je ipak više od stoljeća, a posljednjih nekoliko godina obitelj Batistić s 20-ak tisuća trsova znatno pridonosi povećanju rasprostranjenosti te naše autohtone sorte. 

Podignuti 10 ha vinograda na zdrobljenom kršu, koji je trenutačno, pojedinačno i najveći vinograd Grka na Korčuli, nije bilo lako, no Bartul Batistić Zure je uspio. Grk je vezan samo uz Lumbardu, i unatoč mišljenju da je dobar samo na pijescima Lumbarde, ovakav pothvat je velika hrabrost i odlučnost, ali i rizik. No, pokazalo se da i na takvom terenu grk može jako dobro uspijevati i davati iznimno dobre rezultate, ne samo u količini grožđa nego i proizvodnji vina. 

Pokazalo se da Batistići nisu pogriješili. Bartulovi sinovi Ivan i Marko donedavno su bili uspješni sportaši. No, kad je trebalo birati sport ili obiteljski posao, odlučili su se za posao.

Grk je specifična sorta, jer funkcionalno ima samo ženski cvijet. Stoga se, radi oprašivanja, uz grk uglavnom sadio plavac, no, obitelj Batistić u svom je vinogradu za bolju kakvoću zasadila nekoliko sorti - cabernet sovignon, merlot, syrah, plavac mali i druge sorte.

Grk je istoznačnica za Lumbardu, a upravo ta autohtona korčulanska sorta, posebice uzgojena na novom melioriranom kršu, daje snažno, kompleksno vino. Njegov visoki potencijal dao je vrhunski prošek, a uspjelo se dobiti i pjenušavo vino iznimno dobre i visoke kakvoće.

I etikete na bocama vina Zure zanimljiva su priča, Njih slika akademski slikar Stipe Nobilo, koji svojim sličicama šalje poruku o bogatstvu našeg juga. A kako je grk prepoznatljivost otoka Korčule i Lumbarde, već je u tijeku i postupak ishođenja zaštite izvornosti toga vina.