Fotografije Bojana Mrđenovića vode nas u prošlost

Ove se godine u sklopu Festivala fotografije Organ vida dodijelila prva fotografska nagrada koja nosi ime po prerano preminuloj povjesničarki umjetnosti i ravnateljici Galerije Klovićevih dvora - Marini Viculin. Nagradu je dobio mladi fotograf Bojan Mrđenović.

Bojan Mrđenović
prvi je dobitnik nagrade  novoosnovane fotografske Nagrade Marina Viculin i to za seriju fotografija Jadranske magistrale, rad koji je tek u nastajanju.

Kupalište kojim se Bojan bavi u svom fotografskom serijalu Toplice izgrađeno je 1980. godine. Od tada su se značajno promijenile okolnosti, a davno izgrađene toplice odudaraju od percepcije Hrvatske kao luksuzne turističke destinacije pa izgledaju kao relikt prošlosti. Serija fotografija Budućnost prikazuje trgovački lanac pod nazivom 'Budućnost' koji je bio u državnom vasništvu od 1954.godine. Danas su od njega ostale samo fasade.

Fotografije Bojana Mrđenovića vode nas u prošlost i u sadašnjost, a čitav njegov rad govori da umjetnička fotografija u Hrvatskoj ima itekako svijetlu budućnost.