7. Ganz novi festival u rujnu i prosincu

Sedmi međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival ove se godine održava u dvije etape, od 21. do 24. rujna i od 7. do 16. prosinca, kada će svoje projekte u Studentskom centru u Zagrebu predstaviti 70-ak umjetnika i umjetnica, studenata i studentica te 45 filmskih autora i autorica, uz rekordan broj od čak pet premijernih izvedbi hrvatskih autora.

Kako se ističe u najavi, festival koji predstavlja kazališne i plesne umjetnike mlađe i srednje generacije, Ganz novi festival ima za cilj povezati lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije te svojim programima pratiti i njegovati suvremene tendencije i nekonvencionalan pristup u izvedbenim umjetnostima.

Ove godine, kako bi podržao dvije ganz nove inicijative, festival skače kroz vrijeme i sažima se u dva kazališna tjedna, od kojih će drugi biti povezan s novim mini pop-up festivalom Dance Inn kazališne skupine de facto.

U četiri dana rujanskoga Ganza, 70-ak umjetnika i umjetnica, studenata i studentica te 45 filmskih autora i autorica predstavit će svoje projekte - plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmske projekcije i edukativne programe.

Sedmi Ganz ima rekordan broj od čak pet premijernih izvedbi hrvatskih autora, od kojih će tri biti prikazane u rujanskom dijelu programa. To su projekt Prijeđanje vublike 148 Ivana Penovića, koji se bavi pitanjem kazališne publike i preispitivanjem pojma spektakla; najnoviji rad koreografkinje i plesačice Roberte Milevoj Familija, u kojem se bavi istraživanjem odnosa između prirodnog i umjetnog prostora; te Travelogue autora Žaka Valente, koji počiva u susretu izvođačkog tima koji se sastoji od mladog i starijeg izvedbenog para.

Ganz novi festival donosi i četiri radionice - Narodni ples bez granica, Atrij je vrt je pozornica je atrij, Time is out of joint i Akciji ispisivanja antifašističke poezije.

Prosinački dio programa Ganz novog festivala odvija se u spoju s novim festivalom fokusiranim na suvremenu izvedbenu umjetnost i 'live art', pod nazivom Dance Inn. Riječ je o mini pop-up festivalu i međunarodnom tematskom okupljanju u organizaciji kazališne skupine de facto.

Cjelokupan program dostupan je na mrežnoj stranici festivala.