Svečano otvorenje 52. Vinkovačkih jeseni

Od 8. do 17. rujna u Vinkovcima se održavaju tradicionalne, 52. po redu, Vinkovačke jeseni. Bogat program jednog od najpoznatijih festivala u Hrvatskoj ljubitelji kulturne baštine, narječja i starih običaja i ove će godine moći pratiti u programu Hrvatske televizije. U petak 15. rujna od 20.35 na Prvom programu HTV izravno prenosi otvorenje Vinkovačkih jeseni, a u nedjelju 17. rujna od 10 sati na Drugom programu Svečani mimohod sudionika. Snimke s Državne smotre izvornog hrvatskog folklora bit će prikazane naknadno, u dva dijela.

U bogatome programu otvorenja u petak 15. rujna od 20.30 dočarat će se ovogodišnja tema Iz Slavonije, a u programu će sudjelovati brojni glumci, glazbenici, kulturno-umjetnička društva, najkvalitetniji tamburaški sastavi s toga područja, kao i vokalni solisti. „Tom se priredbom pred suvremenoga čovjeka donose slike Slavonije i njezinih ljudi; želi se pokazati kako su se u zelene krajolike uplele radosti običaja, smisao za humor, tambura i gajde“, ističe dugogodišnji HRT-ov urednik i voditelj Branko Uvodić

Svečani mimohod na rasporedu je u nedjelju 17. rujna. Riječ je o najposjećenijoj priredbi Vinkovačkih jeseni, a gledatelji Drugoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) moći će ga izravno pratiti od 9.00 do 11.00. „Dugom vinkovačkom ulicom hodat će brojne folklorne skupine, a svaka će pokazati svoju izvornost, bogatstvo narodne nošnje, svoje pjesme i igre. Iz mimohoda, koji se ujedno smatra najsvečanijom priredbom Vinkovačkih jeseni, zrači ljepota nošnje, snaga i ponos hrvatskih ljudi koji pokazuju koliko cijene ono što su im u zadužbinu ostavili njihovi predci“, pojašnjava urednik i voditelj Branko Uvodić.

Poslije Svečanoga mimohoda počinje dvodnevna Smotra izvornoga hrvatskog folklora, na kojoj nastupaju dva kulturno-umjetnička društva iz vinkovačkoga kraja, i to ona koja su imala najuspješniji nastup na Folklornim večerima, a nakon njih nastupaju kulturno-umjetnička društva iz cijele Hrvatske. „Još će se jednom pokazati bogatstvo narodnih nošnji, tradicijski oblici igre, glazbe i običaja te podsjetiti na važnost očuvanja naše narodne kulture, u kojoj je toliko bogatstva i ljepote“, dodaje Branko Uvodić. Hrvatska radiotelevizija snimku Smotre izvornoga hrvatskog folklora prikazat će naknadno u dva dijela.

Prve Vinkovačke jeseni organizirane su u rujnu 1966. godine te su ubrzo postale jedan od najpoznatijih festivala u Republici Hrvatskoj. Festival je to koji njeguje narodne plesove, nošnje i običaje kako bi se očuvale tradicionalne vrijednosti iz narodnoga života Slavonije.

Izravan prijenos otvorenja 52. Vinkovačkih jeseni moći će se pratiti na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u petak 15. rujna od 20.30, a Svečani mimohod na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u nedjelju 17. rujna od 9.00. Prijenosi će biti dostupni i putem računala, tableta i pametnih telefona s pomoću multimedijske usluge HRTi.